Pentru că vor fi nu mai puțin de 5 milioane de pensii de recalculat, Casa de Pensii se pregătește să angajeze aproximativ 1300 de persoane pentru acest lucru. În același timp, se suplimentează fondurile pentru dotarea Casei Naționale de Pensii cu logistică, tehnică de calcul şi medii de stocare.

Potrivit noii legi a pensiilor, la calculul pensiei se va lua în considerare acordul global, al 13-lea salariu, dar şi primele de Paşte si Craciun, lucru care nu s-a făcut până în momentul de faţă.

Punctul de pensie şi pensia minimă au fost majorate conform unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate deja în Guvern. Ordonanţa a fost adoptată tocmai pentru ca Guvernul să aibă o măsură de rezervă în cazul în care Preşedintele va contesta legea la Curtea Constituţională, lucru care s-a și întâmplat.

„Noi am pus și în legea noua a pensiilor, de la 1 septembrie, anticipând cumva și văzând acest atac la CCR, am luat decizia ca în ultima OUG din 2018 să facem trimitere clar la modul de majorare a salariilor și a punctului de pensie. De la 1 septembrie, majorarea punctului de pensie la 1265 de lei va fi clar expusă în lege”, a spus Marius Budăi la România TV.

Cei care au lucrat în condiţii grele de muncă vor primi bani mai mulţi mai repede, conform unei legi care deja a fost promulgată de Preşedinte. Potrivit acestei legi, stagiul de cotizare scade în funcţie de grupa de muncă în care fiecare român a lucrat.