Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a plătit din fonduri europene, în perioada 2017-2019, peste 4 miliarde de euro către fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţi publice din mediul rural, iar rata de absorbţie a depăşit 53%, a anunţat, joi, instituţia.

„Prin toate măsurile întreprinse, la nivelul Agenţiei a fost atinsă ţinta propusă pentru perioada 2017 – 2019. Faţă de perioada anterioară, AFIR a înregistrat o dublare a numărului de proiecte depuse şi o triplare a proiectelor contractate. De asemenea, absorbţia efectivă a fondurilor a crescut de la aproximativ 10% la sfârşitul anului 2016, la aproximativ 53% în prezent”, a spus Adrian Chesnoiu.

În perioada ianuarie 2017 – octombrie 2019, AFIR a primit 42.304 cereri de finanţare în valoare de aproximativ 6,05 miliarde de euro, din care a selectat 31.218 proiecte în valoare de peste 3,9 miliarde de euro. În aceeaşi perioadă, AFIR a încheiat 30.759 de contracte de finanţare în valoare de 3,6 miliarde de euro şi a efectuat plăţi de 4 miliarde de euro către fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţi publice din mediul rural.

Reprezentaţii AFIR susţin că au reuşit implicarea unor instituţii cu responsabilităţi directe, cât şi a celorlalte autorităţi ale statului de a căror activitate depinde bunul mers al proiectelor finanţate din fonduri europene. În acest sens, Agenţia a iniţiat o serie de soluţii pentru simplificarea procesului de obţinere a finanţărilor, prin care a mutat povara administrativă de la beneficiar la Agenţie.

Astfel, AFIR a implementat mai multe facilităţi, printre care: accesul gratuit la Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român (Rocris), accesul gratuit la sistemul electronic al ANAF (Patrinven), integrarea sistemului informatic al AFIR cu sistemul informatic al ANCPI (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară) care permite experţilor AFIR să verifice direct informaţiile cadastrale fără a le mai cere de la beneficiari sau solicitanţi.

Totodată, a existat o permanentă preocupare pentru modernizarea sistemului informatic, un obiectiv atins prin digitizarea fluxului de implementare a proiectelor de investiţii, de la depunerea cererii de finanţare, până la plata efectivă.