O multitudine de funcții biologice sunt dependente de zinc. Acesta acționează ca un catalizator pentru mai bine de 100 de enzime diferite. Printre beneficiile zincului se numară și sinteza normală a ADN-ului, potrivit Activebeat.

Sistemul nostru imunitar nu ar fi la fel de puternic fără zinc, iar copiii s-ar putea să nu crească într-un ritm normal dacă nu ar fi acest nutrient. Zincul poate fi găsit în multe alimente, precum și sub formă de suplimente. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știm despre acest nutrient, adesea trecut cu vederea.

Ce este exact zincul și la ce ajută

Zincul este un „oligoelement și un nutrient esențial” care se află în anumite alimente. Acest lucru înseamnă că organismul nu îl poate produce sau stoca. Din acest motiv, fiecare om trebuie să aibă un aport zilnic de zinc prin alimentație sau, în unele cazuri, prin suplimente.

Numeroase procese ale organismului se realizează cu aportul zincului. Printre ele se află funcționarea sistemului imunitar, sinteza ADN-ului, creșterea și dezvoltarea organismului, sinteza proteinelor, vindecarea rănilor.

De cât zinc am nevoie

Potrivit Clinicii Mayo, femeile au nevoie de aproximativ 8 miligrame (mg) de zinc zilnic, în timp ce bărbații au nevoie de 11 mg. Cei care au deficiență de zinc trebuie să ia zilnic suplimentele de zinc, recomandă clinica.

”Doza limită superioară” a acestui element este de 40 mg pentru adulți, cu maximum 4 mg pe zi pentru sugarii cu vârsta de 6 luni sau mai mici.

Există efecte secundare potențiale ale suplimentelor de zinc?

Specialiștii spun că administrarea de doze mari de zinc pe o perioadă lungă poate duce la deficiență de cupru, care poate cauza unele probleme neurologice, inclusiv slăbiciunea membrelor. Zincul poate avea și alte reacții adverse, cum ar fi greață, indigestie și dureri de cap. Clinica Mayo susține că zincul poate avea un efect negativ în combinație cu antibioticele, deoarece poate împiedica capacitatea de a lupta împotriva bacteriilor.

Beneficii în prevenirea osteoporozei

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată de slăbirea oaselor. Studiile au arătat că zincul joacă un rol crucial în formarea și menținrea unor oase sănătoase, ajutând la prevenirea osteoporozei.

Foarte bun pentru sănătatea orală

Există câteva moduri în care zincul poate ajuta la o mai bună sănătate a gurii. De exemplu, zincul poate fi benefic pentru cei care au probleme cu sângerarea gingiilor și ajută la prevenirea respirației urât mirositoare, cunoscută sub numele de halitoză.

Evitarea problemelor neurologice

Specialiștii au observat că persoanele care au niveluri scăzute de zinc pot dezvolta anumite simptome neurologice. Cercetatorii au analizat peste 100 de pacienți care sufereau de dureri de cap, furnicături și neuropatie periferică. Aceștia aveau deficit de zinc și alți micronutrienți.

Zincul poate încetini degenerescența maculară

Aceasta este o afecțiune a ochilor care afectează adulții în vârstă. Poate fi marcată de o vedere distorsionată, neclaritate și chiar dificultăți de a recunoaște chipurile. Clinica Mayo citează cercetări care sugerează că o deficiență de zinc poate fi parțial responsabilă pentru dezvoltarea acestei afecțiuni degenerative. Zincul poate încetini progresia degenerescenței, dar este „puțin probabil” să o prevină, susține sursa citată.