Medicii vor să folosească doza de vaccin care oferă cea mai bună protecție cu cele mai puține efecte secundare. Asta depinde de modul în care funcționează sistemul imunitar și de cât de dezvoltat este acesta. Sistemul imunitar al unui nou-născut are încă multe de învățat și se bazează pe sprijinul mamei, scrie The Conversation.

Maturizarea imunitară începe la scurt timp după naștere

Când ne naștem, protecția principală imunitară vine prin anticorpii pe care mama ni i-a transmis prin placentă și prin laptele matern. Este ceea ce se numește ”imunitate pasivă”. Sistemul imunitar al nou-născuților – partea sistemului imunitar care produce proprii anticorpi – nu este încă în funcțiune. Procesul începe imediat, dar poate dura ani ca sistemul imunitar să ajungă la maturitatea deplină.

Ne naștem cu un ”sistem imunitar înnăscut”, care durează toată viața

Din fericire, ne naștem și cu ceea ce se numește ”sistem imunitar înnăscut”, care durează toată viața. Acesta nu trebuie să învețe pentru a lupta împotriva infecțiilor, așa cum o face sistemul imunitar adaptativ. Fără sistemul imunitar înnăscut oamenii s-ar îmbolnăvi mult mai repede și mai des.

Deci sistemul imunitar înnăscut este primul răspuns al organismului nostru. Ne ajută să câștigăm timp. Apoi sistemul imunitar adaptiv intră și el și se alătură luptei.

Sistemul imunitar adaptiv intră și el în luptă și începe să producă în mod activ anticorpi

Când ne imunizăm printr-un vaccin sau o infecție, sistemul imunitar adaptiv începe să producă în mod activ anticorpi. Sunt proteine ​​​​care acționează ca niște ventuze și se lipesc de viruși sau bacterii pentru a ajuta organismul să scape mai repede de ele și să prevină răspândirea infecției. Sistemul imunitar adaptiv poate învăța o nouă infecție sau își poate aminti de una pe care nu a mai văzut-o de mult.

Vaccinurile, responsabile pentru dezvoltarea imunității

În același mod în care un bebeluș va învăța să meargă, sistemul imunitar poate învăța să se apere în fața unui virus invadator și fără vaccin, dar poate aduce unele probleme. Vaccinurile funcționează mai bine, declanșând crearea de anticorpi care vor recunoaște un anumit virus și vor lupta împotriva lui într-un mod mai sigur. Cât de bine funcționează un vaccin este combinația între numărul de anticorpi pe care îi producem, cât de eficienți sunt și siguranța vaccinului.

După vârsta de 4 ani, sistemul imunitar tinde să fie mai receptiv

După vârsta de 4 ani și pe parcursul vieții de adult tânăr, sistemul imunitar tinde să fie mai receptiv și mai puțin predispus la uitare. Nu este o coincidență că acesta este momentul în care oamenii fac majoritatea alergiilor. Pentru vaccinul Pfizer anti- Covid, cercetătorii au descoperit că copiii cu vârste cuprinsa între 5 și 11 ani au avut un răspuns imunitar robust similar la o treime din doza utilizată pentru cei cu vârsta de 12 ani în sus.

Oamenii de știință încep de obicei studierea vaccinurilor la pacienții cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. Sistemul imunitar al adulților s-a maturizat și se poate conta pe el pentru a raporta orice reacție adversă. În cele din urmă, vaccinurile oferă cel mai sigur mediu pentru ca sistemul imunitar să învețe, iar ajustarea dozelor pentru diferite grupe de vârstă ajută la asigurarea că fiecare pacient primește exact ce are nevoie pentru a lupta cu o infecție.