Estonia a anunțat că a pregătit un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina, inclusiv muniţie de artilerie şi antitanc, uniforme de iarnă, mortiere și echipamente de comunicaţii.

De când Rusia a declanșat războiul în Ucraina, în februarie, prim-ministrul estonian, Kaja Kallas, a decis ca aproape 1% din PIB-ul Estoniei să fie cheltuit pentru asistenţă militară destinată Kievului. În plus, serviciile de informații estoniene au sprijinit masiv Ucraina, ajutând-o să învingă Rusia pe câmpul de luptă, relatează Yahoo.news.

Mikk Marran este cel care a condus, în aceste timpuri, serviciile de informații externe (FIS) ale Estoniei, fost stat URSS. Marran a fost numit șef în 2016, la vârsta de doar 37 de ani, deținând practic toate funcțiile în sectorul de apărare al Estoniei. Iar principala misiune, așa cum recunoaște acum, a fost concentrarea pe spionarea unui singur adversar: Rusia.

Cu cât conflictul din Ucraina escaladează, cu atât crește corul vocilor care pledează ca regimul de la Kiev să negocieze termenii predării condiționate. Începând cu Elon Musk și până la Papa Francisc, tot mai multe voci l-au îndemnat în ultima vreme pe președintele Zelenski să înceapă negocierile cu Moscova.

De ce ar fi o strategie greșită începerea negocierilor de pace

Marran avertizează însă că încurajarea Ucrainei de a declanșa negocieri de pace ar putea fi o strategie greșită. „Este datoria noastră, ca servicii de informații, să oferim evaluări corecte. Și evaluarea noastră este că nu ar trebui să împingem Ucraina spre negocieri. Pentru Putin, acesta va fi mesajul clar că lucrurile merg așa cum vrea el”, susține Marran.

În ceea ce privește opțiunea nucleară, invocată de Moscova, Marran nu are motive de panică.

„În primul rând, sunt convins că toate serviciile de informații urmăresc situația din Rusia, în jurul depozitelor nucleare. În al doilea rând, poziția nucleară a NATO este pregătită să facă față acestui scenariu. În al treilea rând, aș spune că inclusiv și China și India vor avea un răspuns destul de dur, cel puțin la nivel retoric, în cazul în care Rusia va detona o bombă nucleară. Putin riscă să-și piardă singurii prieteni dacă va face asta”, crede el.

Cum se va termina razboiul?

„Ucraina va câștiga”, spune Marran, fără nicio ezitare. „Trebuie să câștige pentru că, pentru ea, acesta este un război de independență. Nu este doar un conflict regional și de aceea sunt foarte motivați”, spune Merrin, care nu știe când va avea loc o astfel de victorie.

El susține însă că nimeni nu ar trebui să subestimeze puterea Rusiei de a duce acest război cât mai mult.

„Nu ar trebui să le subestimăm capacitatea de a continua, atunci când, poate, alții ar renunța. Primii înrolați care vor sosi sau au ajuns deja în zona de război din Ucraina sunt cele mai ușoare ținte pentru ucraineni, dar, probabil, va fi un fel de ciclu darwinist de evenimente. Cei care vor supraviețui primelor luni pe front vor învăța cum trebuie să facă și vor deveni soldați mai buni”, afirmă oficialul estonian.