Specialiştii trag un semnal de alarmă. Românii cu centrale termice de apartament vor avea mari probleme. Trebuie să se reorienteze repede, altfel se vor trezi cu taxe pe care nu ar putea să le mai achite.

Lovitură totală pentru românii cu centrale de apartament

Românii cu centrală de apartament riscă să plătească în plus. Arderea gazului natural folosit de centralele termice produce dioxid de carbon (CO2), care poluează atmosfera. Emisiile de CO2 reprezintă o mare problemă în toată lumea.

Şeful Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, spune că s-a ridicat chiar problema interzicerii centralelor cu gaze pentru locuințe. Totuşi, acest lucru nu se va întâmpla, dar românii ar putea fi nevoiţi să renunţe de unii singuri la acest mijloc de încălzire.

”E o idee care s-a mai vechiculat. De fapt, englezii, în urmă cu vreo 2 ani au spus primii că din 2025 vor să interzică folosirea centralelor cu gaz în imobile rezidențiale. N-au precizat dacă în blocuri de apartamente sau în case individuale. Oricum, n-au făcut nimic în acest sens.

Ideea s-a rostogolit, însă, repede la Bruxelles. Dar nici acolo nu s-a concretizat vreo măsură”, a declarat Dumitru Chisăliță, conform spotmedia.ro.

Centralele de apartament, risc imens pentru sănătate

Expertul dezvăluie mai multe studii care au demostrat că oamenii care locuiesc la bloc s-ar putea îmbolnăvi din cauza centralelor de apartament cu gaze.

Studiile spun că dacă țeava de evacuare a gazelor arse de centrală este aproape de fereastra unui vecin noxele emanate pot ajunge în locuința acestuia și îl pot îmbolnăvi. S-au adoptat două acte normative – adică Ordinul 862/2001 si Ordonanta 73/2002 – care prevedeau că evacuarea gazelor de la centrala termică trebuie să se facă prin coșuri înalte, care să depășească înălțimea blocului.

Era o soluție foarte scumpă și incomodă. Așa că, în scurt timp, respectivele ordine au fost abrogate. ”Să luăm exemplul unui bloc cu 6 scări a câte 10 etaje fiecare. Per total, vorbim despre 240 de apartamente.

Dacă am avea o centrală care să alimenteze toate apartamentele, ea ar emite cu doar 7% mai puțin CO2 decât 240 de centrale mai mici (câte una în fiecare apartament).

E o explicație tehnică pentru asta: centralele termice de apartament se opresc și pornesc mai des, au arderi incomplete și elimină mai mult CO2 decât o centrală mai mare”, a mai spus Dumitru Chisăliță, conform sursei citate.

Totuşi, e puțin probabil ca centralele să fie interzise. ”Eu nu cred că vor fi interzise. În schimb, folosirea lor ar putea fi limitată din cauza costurilor mari de exploatare”, a precizat Dumitru Chisăliță.

În mod normal, toți cei care produc CO2 trebuie să plătească pentru asta. Și o fac prin achiziția unor certificate de CO2 pentru fiecare tonă de gaz poluant produs.

Prețul certificatelor pentru tona de CO2 produs a crescut la nu mai puțin de 55 de euro. Există posibilitatea ca în următorii 10 ani, acest preț să ajungă la 200 de euro.

”În această situație, suma care s-ar strânge de la deținătorii de centrale individuale n-ar mai fi neglijabilă pentru stat. Așa că e probabil ca legiuitorul să vrea să aplice taxa și pentru cei care au centrală termică în apartament sau în casă”, a precizat Dumitru Chisăliță, conform sursei citate.