Un val de aer cald din nordul Africii va trece peste România iar specialiștii avertizează că ziua de joi, 27 iunie va fi cea mai calduroasă zi a săptămânii cu temperaturi ce vor ajunge la 36 de grade în unele regiuni. Temperaturile resimțite vor fi însă și cu 10 grade mai ridicate.

”Vor fi câteva zile cu temperaturi foarte ridicate, mai ales în Europa vestică, pentru că circulaţia aerului este din sector sudic şi favorizează avansul unui aer foarte cald dinspre nordul Africii”, a spus Mihai Timu, meteorolog la Agenţia Naţională de Meteorologie.

”O parte din acest aer cald se apropie tangenţial şi de România, aşa că de mâine(n.r: joi, 27 iunie) vom vorbi de temperaturi la limita caniculei, 34-35 de grade în Câmpia de Vest, urmând ca joi acest val de căldură să se intensifice. Va fi cea mai caldă zi din această săptămână, în zonele de câmpie aşteptăm frecvent 35, izolat 36 de grade”, a mai spus acesta.

Disconfortul termic va fi accentuat iar indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul de 80 de unități la câmpie și podiș. Gradul de instabilitate atmosferică va crește după-amiaza și noaptea în regiunile din jumătatea nordică a ţării, la deal şi la munte, apoi local şi în rest. Temperaturile maxime se vor încadra între 29 şi 36 de grade, iar cele minime între 13 şi 24 de grade.

Valorile termice vor scădea în cursul zilei de vineri și se vor situa, în general, în jurul celor caracteristice perioadei, uțor mai scăzute în partea de nord-est. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiază, iar pe arii restrânse vor fi ploi de scurtă durată și descărcări electrice.

Sâmbătă valorile termice vor continua să scadă ușor în majoritatea regiunilor. Cerul va fi variabil, iar izolat, după-amiaza și spre seară vor fi ploi de scurtă durată în special în estul și sud-estul țării. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 şi 30 de grade, iar cele minime între 7 şi 17 grade, uşor mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei.