Începând de luni, 29 mai, elevii care au absolvit clasa a XII-a se pot înscrie la examenul de Bacalaureat. Cu toate acestea, greva din ultima săptămână îi face pe elevi să se întrebe dacă acest lucru va mai fi valabil și mâine.

Deocamdată, ministrul Educației, Ligia Deca nu a amânat în mod oficial aceste înscrieri, dar a transmis cumva toată răspunderea pe directorii de școală.

În ce mod va fi Bacalaureatul afectat de greva profesorilor

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a spus ce a hotărât Ministerul Educației și cum vor fi afectați elevii de clasa a XII-a de această grevă a profesorilor. Potrivit lui, ministerul este gata să vină cu soluții.

„Este este un calendar care se întinde pe câteva zile. El diferă în raport cu ceea ce se întâmplă cu elevii care sunt acum clasa a VIII-a și se pregătesc pentru liceu. Diferă calendarul, așadar, de cel al celor care se află în clasa a XII-a și se pregătesc pe de o parte de bacalaureat, dar și de, apoi, de înscriere la facultate. Ministerul Educației are în vedere această situație și este pregătit să vină cu soluții care să țină cont de ceea ce înseamnă din punct de vedere tehnic, pe măsură ce intrăm în această perioadă.

A fost o săptămână complicată și grea pentru toată lumea. Nu doar pentru derularea dialogului dintre Guvern și reprezentanții sindicatelor, dar și pentru părinți și pentru copii, și pentru profesori. Și după această săptămână, extrem de complicată, ne așteptăm să găsim înțelegerea necesară într-un context în care, iată, guvernul vine cu măsuri concrete, nu vorbim de promisiuni, vorbim de măsuri concrete care sunt implementate și de deschidere la dialog, dublată de atingerea, practic, a solicitărilor pe care liderii sindicali le-au adresat. Și nu e vorba doar de sistemul educațional.

Vă spuneam că Ministerul Muncii va demara în regim de urgență discuțiile cu toate categoriile bugetare pentru a găsi formula echitabilă, corectă și nu doar pentru că așa este nevoie în cadrul acestui jalon privind legea salarizării, care are ca termen finalul anului, ci pentru că este o nevoie socială reală, pe care Guvernul o înțelege ca atare și o tratează cu prioritate.”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Examenul de Bacalaureat riscă să fie amânat?

Mai mult, Dan Cărbunaru a vorbit și despre posibilitatea unei amânării a examenului de Bacalaureat.

„Cred că este prematur să discutăm despre acest lucru, acum (amânarea calenadrului examenului de Bacalaureat – n.red). Contăm foarte mult pe rezonabilitatea, responsabilitatea și capacitatea de a înțelege, în mod corect, situația în care se află în primul rând copiii noștri acum.

Mă raportez, în egală măsură, la liderii sindicali care au experiență profesională importantă în interiorul sistemului educațional, dar și una de responsabilitate socială. Deoarece majoritatea domniilor lor au un exercițiu de reprezentare de ani de zile, poate unii dintre ei de zeci de ani de zile, și cunosc semnificația, importanța, impactul, consecințele, dacă doriți, unor astfel de demersuri într-un astfel de context

Și contăm foarte mult nu doar pe buna lor credință, ci și pe capacitatea lor de a înțelege în mod corect această situație și disponibilitatea acestui guvern care, după ce a alocat opt miliarde de lei în plus pentru sistemul educațional în ultimii doi ani, într-o perioadă extrem de complicată, iată, găsește resurse în continuare nu doar de dialog, ci și financiare.

Vă spuneam mai devreme, un miliard de lei este valoarea doar a acestor măsuri ce arată bine pentru personalul ne-didactic, care merge la maximum în grilele de salarizare, potrivit actualei legi și cea care vizează măsurile de susținere pentru cadrele didactice și nedidactice, ca formule tranzitorii, până când, iată, noua lege a salarizării reușește să garanteze, să certifice și să consolideze recunoașterea rolului pe care sistemul educațional îl are în orice societate care își dorește un viitor mai bun pentru copiii săi.”, a mai precizat Dan Cărbunaru.