Ministrul Finanțelor publice, Eugen teodorovici, a declarat marți, în cadrul unei conferințe, că ia în calcul posibilitatea ca la data de 25, atunci când e termenul de plată al dărilor către stat, să propună o bonificaţie, sub forma unei reduceri, pentru companiile care în ultimii trei ani de zile au fost la zi cu obligaţiile la plată.

”S-a spus foarte mult, şi în 2015 îmi aduc aminte, companiile care se conformau voluntar, care erau la zi cu obligaţiile, pe bună dreptate întrebau „bun, şi noi cum putem fi motivaţi să avem acelaşi comportament fiscal?”. Şi atunci una dintre propuneri, care nu este prinsă în schimb aici, dar care este luată în calcul şi o putem discuta pentru a fi cuprinsă în forma finală a acestui act este aceea ca, la data de 25, atunci când e termenul de plată, să se propună o reducere, o bonificaţie, să spunem, pentru companiile care în ultimii trei ani de zile au fost la zi cu obligaţiile la plată. Vedem exact cât anume şi până la ce sumă, că trebuie să fie un procent, dar nu mai mult de o anumită sumă. Acesta ar fi una dintre propuneri pentru cei care sunt la zi cu obligaţiile”, a spus Eugen Teodorovici.

În plus, ministrul de Finanțe a anunțat că ia în calcul două scenarii pentru acordarea unor facilităţi fiscale, pentru datorii de peste şi, respectiv, de sub un milion de lei.

Astfel, măsurile de acordare a unor facilităţi fiscale se vor aplica în funcţie de valoarea obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018, duop cum urmează: măsuri de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei, bazate pe un plan de restructurare, plată eşalonată şi supraveghere fiscală pe perioada înlesnirii; anularea accesoriilor în cazul datoriilor sub un milion lei sau a celor peste un milion de lei care nu pot beneficia de restructurare (eşalonare, reorganizare, insolvenţă), dacă obligaţiile bugetare principale se achită până la 30 noiembrie 2019.