Peste 29 de ani, România ar putea fi fruntașă în Europa în ceea ce privește numărul pensionarilor. Această previziune tristă a fost făcută, recent, de sociologii din țară.

Vești proaste pentru cetățenii din România, viitorul pare să fie negru pentru economia țării, după spusele sociologilor. Potrivit acestora, țara noastră va avea cel mai mare număr de persoane vârstnice din întreaga Uniune Europeană. Se speculează că peste 29 de ani, adică în 2050, 1 din 4 români va fi pensionar.

Ceea ce înseamnă că România nu va putea face față cheltuielilor cu pensiile. Se anticipează deja că din anul 2030, numărul pensionarilor îl va depăși pe cel al angajaților.

Cauza acestui dezastru

Sociologii consideră că de vină pentru această cauză este infectarea cu virusul Covid-19 și decesele provocate de coronavirus.

Trebuie menționat faptul că, în prezent, 61.000 de pensionari au decedat. Aceste pierderi umane au început în luna iunie a anului 2020 și au continuat până la mijlocul lui 2021. Această scădere a populației îmbătrânite este cea mai mare din ultimii opt ani.

În România, mai puțin de 5% din numărul total de pensionari fac parte din sistemul agricol. Majoritatea pensionarilor din țară sunt bărbați. 2 din 10 pensionari au ieșit anticipat.

„Suntem într-o perioadă în care numărul de decese este mult mai mare decât de obicei, unele fiind evident din cauza COVID, sunt unii care și-au întârziat anumite intervenții. Izolarea a crescut cantitatea de probleme medicale și gravitatea acestora”, a transmis sociologul Marian Preda pentru Digi24.

Soluția propusă de experți

Experții din economie vin cu o soluție pentru tinerii din țară. Aceștia recomandă pensiile facultative sau fondurile de investiții pentru bătrânețe. În momentul de față, pensia medie în România este în valoare de 1.500 de lei.

Imaginea viitorului

Imaginea pe care o vedem în cel mai mic sat din România, Jugăstreni, ar putea fi viitorului țării noastre. În Jugăstreni există un singur copil din 25 de case.

„Îi bine, aer curat, la noi de amu înainte e muncă mai puțină la bătrâni, că nu suntem stăpâni, copiii ce mai pot face. E păcat, ca rămâne și pământul. Nu-l putem noi, ăștia slabi și bătrâni, nu-l putem lucra”, spune Petre Danciu.