Restricţiile de călătorie şi anularea zborurilor decise din cauza pandemiei noului coronavirus au “limitat drastic” capacităţile necesare pentru transportul medicamentelor pe calea aerului, a avertizat luni Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA), potrivit AFP.

Aceasta a cerut guvernelor să menţină capacităţile folosite pentru transportul aerian al medicamentelor şi echipamentelor necesare în lupta împotriva pandemiei.

Cursele aeriene sunt importante, de asemenea, pentru transportul alimentelor şi echipamentelor necesare aplicării politicilor de izolare socială adoptate în numeroase ţări, a adăugat IATA, cu sediul la Geneva.

Guvernele trebuie să ia de urgenţă măsuri care să faciliteze transportul aerian de mărfuri (…) În acest fel vor fi salvate vieţi

“Peste 185.000 de zboruri comerciale au fost anulate de la sfârşitul lui ianuarie”, a declarat directorul IATA, Alexandre de Juniac. “Odată cu acestea au dispărut capacităţi vitale de transport aerian, într-un moment în care sunt necesare în lupta împotriva COVID-19”, a adăugat el.

Guvernele “trebuie să ia urgent măsuri pentru a se asigura că aceste linii vitale de aprovizionare rămân deschise şi eficiente”, a mai spus directorul IATA.

Asociaţia a cerut guvernelor să excludă transportul aerian de mărfuri din restricţiile de călătorie, să nu impună carantină echipajelor care nu intră în contact cu publicul şi să scutească aceste avioane de taxele de staţionare şi de restricţiile de orar de zbor, potrivit Agerpres.

“Într-un moment în care suntem angajaţi într-un război sanitar mondial, guvernele trebuie să ia de urgenţă măsuri care să faciliteze transportul aerian de mărfuri”, a ţinut el să adauge, subliniind că “în acest fel vor fi salvate vieţi”, mai scrie AFP.