Malware-ul care atacă datele bancare este considerat ca fiind unul dintre cele mai sofisticate şi periculoase tipuri de ameninţări informatice existente. În primul trimestru al anului 2012, Kaspersky Lab a identificat lunar o medie de 7800 de noi cai troieni bancari. Într-un asemenea context, protecţia eficientă împotriva acestor categorii de malware este importantă.

În luna martie a acestui an, AV-Test.org a folosit 70 de mostre malware foarte recente, toate capabile de a accesa conturile de online banking sau sistemele de plată ale utilizatorilor, pentru a testa trei soluţii de securitate informatică. Produsele au fost evaluate pe computere cu sisteme de operare Windows 7, acces la Internet şi toate modulele de securitate activate.

Suitele de securitate au fost testate în trei etape diferite – nivelul detecţiei, evaluat în testele statice şi dinamice, precum şi eficienţa remedierii unui sistem deja infectat cu malware. În testele statice, soluţia Kaspersky Internet Security 2012 a înregistrat o rată de detecţie de 99,3%, urmată de Bitdefender, cu 94,6% şi Symantec, cu o rată de detecţie a mostrelor malware de online banking de doar 38,7%.

Suita Kaspersky Lab a fost singura care a atins un nivel de 100% al detecţiei în evaluarea dinamică, etapă ce reflectă fidel situaţiile întâlnite de utilizator în viaţa reală. A fost urmată de rezultatele celorlalte două soluţii, adică 97,8%, respectiv 95,6%. De asemenea, în testele de remediere a unui sistem infectat, Kaspersky Internet Security 2012 a fost iarăşi lider.

„Ameninţările informatice care atacă datele şi conturile de online banking sunt cele mai periculoase, deoarece o singură infecţie poate genera pierderi financiare semnificative”, spune Oleg Ishanov, Director of Anti-Malware Research la Kaspersky Lab. „Metodele de evaluare folosite de AV-Test.org au fost foarte stricte, utilizarea unora dintre cele mai noi mostre de malware fiind o dovadă în acest sens. Rezultatele, mai ales cele obţinute în urma evaluării care simulează scenarii din viaţa reală, ne arată că soluţiile Kaspersky Lab oferă cea mai bună protecţie în faţa malware-ului modern, care ţinteşte datele financiare ale utilizatorilor”, încheie Ishanov.