România luptă pe mai multe fronturi! O boală provoacă ravagii în toată țara: Nu are vaccin

Vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea, a explicat că este vorba despre pesta porcină africană. Astfel, acesta a vorbit despre răspândirea focarelor în România și problemele cu care se confruntă autoritățile.

„Prin măsurile impuse de ANSVSA au scăzut focarele de pestă la câteva zeci(…). Pesta porcină africană, în comparaţie cu COVID, nu are vaccin. Nu există în lume vaccin pentru pesta porcină africană, doar prin măsuri de limitare a mişcării necontrolate putem face acest lucru”, a declarat vicepreşedintele ANSVSA la Antena 3.

ANSVSA depune eforturi substanțiale pentru a combate virusul

În acest context, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) depune eforturi substanțiale pentru a combate virusul pestei porcine africane (PPA).

„Vom rămâne fără ferme în România şi fără porc în bătătură dacă nu conştientizăm că trebuie să controlăm mişcarea animalelor”, a completat Mihai Ponea.

De asemenea, anchetele epidemiologice întreprinse de medicii veterinari au stabilit că principalele cauze şi mijloacele prin care s-a difuzat virusul care au dus şi duc la apariţia de noi focare sunt:

  • intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora;
  • scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone;
  • sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la animalele bolnave constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA.

Mai mult, ANSVSA a subliniat și faptul că alte cauze de răspândire a bolii sunt următoarele:

  • nerespectarea obligaţiei de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi;
  • aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc;
  • mijloace de transport contaminate cu secreţiile şi excreţiile provenite de la animalele infectate, care nu au fost decontaminate sau decontaminate necorespunzător;
  • monte şi tratamente efectuate de personal necalificat fără respectarea prevederilor legale;
  • furaje introduse din zone infectate direct în hrana porcinelor;
  • lipsa dezinfectoarelor individuale la intrarea în exploataţie.