Acesta a declarat, cu prilejul prezentării în Parlament a Raportului privind preţurile şi tarifele reglementate pe 2013, că s-a observat o ieftinire a gazelor de import odată cu scumpirea gazelor de producţie internă.

”Raportul Deloitte aruncă pe piaţă cifre pompoase, de exemplu faptul că preţul gazelor creşte cu 140%. Nu spune că noi avem în vedere preţul final, iar ei vorbesc de preţul de producţie internă. Chiar dacă gazele de producţie internă cresc ca preţ, s-a remarcat o scădere a consumului gazelor de import şi a preţului de import până la 400 de dolari în medie pentru consumatorii reglementaţi şi a scăzut şi mai mult pentru cei industriali. Acest lucru ne-a făcut să plătim cu 1,3 miliarde de dolari mai puţin pentru gazul extern”, a precizat Havrileţ, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, nu este posibilă îngheţarea preţului în următorii 14 ani, în condiţiile în care România îşi va epuiza resursele de gaze peste 12 ani.

”Acest, să zic, raport ar fi fost unul corect dacă nu impunea propuneri nerealiste, de exemplu îngheţarea preţului de producţie internă pe 14 ani. Zăcămintele existente sunt utilizabile pentru următorii 12 ani, deci după 14 ani n-am fi avut gaze”, a subliniat oficialul ANRE.

În plus, România a beneficiat de mai multe derogări de la Comisia Europeană pentru liberalizarea pieţei gazelor.

”Nu s-a ţinut cont că România este ţară europeană şi este obligată să transpună directivele europene şi nici de faptul că am obţinut deja derogări. Noi trebuia să liberalizăm piaţa în 2007. În 2009, alte directive ale UE prevedeau liberalizarea în 2011, deci s-au tot strâns aceste date, făcând ca negocierea Guvernului cu instituţiile financiare să fie dificilă şi să se aplice greu”, a mai spus preşedintele ANRE.

Havrileţ a adăugat că suspendarea calendarului de liberalizare ar putea fi posibilă doar pentru piaţa reglementată, care înseamnă circa 15% din totalul pieţei de gaze.