El s-a referit la declaraţiile ministrului Energiei, Toma Petcu, făcute anterior, în aceeaşi conferinţă, potrivit căruia o comisie parlamentară analizează posibilitatea de a transfera în subordinea Guvernului o parte din activitatea ANRE. 

"În 2007 ne-am asumat calitatea de membri ai UE, am acceptat aceste reguli pe care totuşi dorim să le schimbăm. Nu putem să spunem – îmi pare rău că domnul ministrul nu mai este aici, dar probabil i se va aduce la cunoştinţă – că dorim ca ANRE, acest arbitru al pieţei de energie, să fie în subordinea Guvernului sau al altei entităţi de natură politică. Înseamnă să ne întoarcem la anii 1990. După anii 1990, s-a considerat că rolul acelui minister-mamut să fie diminuat, că fie create autorităţi independente, iar coordonarea politică a ANRE ar însemna un uriaş pas înapoi care ar aduce clar un infringement din partea Uniunii Europene. Acest arbitru nu poate să fie supus niciunui partid politic, atât în fapt, cât şi în teorie", a spus oficialul ANRE. 

Potrivit acestuia, noul pachet legislativ european, aşa-numitul pachet de iarnă, prevede chiar şi mai mult decât atât în ceea ce priveşte independenţa autorităţilor de reglementare, mergând până la prelungirea mandatelor conducătorilor autorităţilor de reglementare. 

"În acest moment avem toate şansele ca primul mandat din istoria reglementatorului să fie dus la sfârşit (în această toamnă expiră mandatul de cinci ani al actualului preşedintele al ANRE, Niculae Havrileţ – n.r.), pentru că, până acum, începând din anii 2000, şefi instituţiei erau mereu schimbaţi pe criterii politice şi fără prea multe comentarii", a subliniat Tobescu. 

El s-a referit şi la declaraţiile ministrului despre funcţionarea pieţei şi expirarea duratei de viaţă a reactorului 1 de la Cernavodă. 

"În această situaţie, a declara din poziţii cu responsabilitate maximă, că piaţa nu a funcţionat sau că un reactor nu ştiu ce păţeşte tehnic sau din alte motive, reprezintă chiar o manipulare a pieţei sau o tentativă de manipulare a pieţei, lucru pedepsit în momentul de faţă de regulamentele Uniunii Europene", a mai spus Tobescu. 

Reprezentantul ANRE a arătat că ar fi fost mai bine ca reglementatorul şi ministerul să fi colaborat pentru a da un mandat comun reprezentanţilor României care de alaltăieri negociază la Bruxelles la grupul pentru energie, grup constituit la nivelul Consiliului Uniunii Europene, viitorul energetic al României în contextul noilor propuneri de directive ale Comisiei Europene privind noul model de piaţă. 

El a criticat Guvernul şi pentru faptul că nu ia măsuri pentru protecţia consumatorilor vulnerabili, în contextul în care preţul energiei este pe un trend crescător atât în România, cât şi la nivel european. 

"Trebuie să ţinem cont de evoluţia noastră europeană, de interconectare a preţurilor, iar aceste preţuri ar trebui să fie sensibil apropiate cu cele de pe plan european. Nu preţurile sunt mari, ci probabil capacitatea de a suporta aceste preţuri de către consumatorul român este mică. Prin urmare, Guvernul ar trebui să amplifice instrumentele şi să ia măsurile de protecţie socială pentru protecţia socială, în special pentru consumatorii vulnerabili", a arătat Tobescu. 

El a atras atenţia că gradul de independenţă energetică a României este în scădere. 

"Gradul de independenţă energetică scade încontinuu, avem un loc onorabil în topul statelor europene, cu peste 80% independenţă energetică, dar acest grad scade treptat. Nu vom putea fructifica, de exemplu, zăcămintele de hidrocarburi din Marea Neagră dacă nu vom avea un preţ corespunzător pentru acestea şi o piaţă şi o infrastructură necesară transportului către acea piaţă", a mai spus oficialul ANRE. 

O comisie parlamentară analizează mecanismul de funcţionare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) şi ar putea decide reorganizarea autorităţii, astfel încât unele activităţi să fie preluate de Guvern, a declarat, ministrul Energiei, Toma Petcu, anterior, în cadrul aceleiaşi conferinţe. 

"Analizăm mecanismul de funcţionare al ANRE, să vedem unde se împiedică decizia, vizavi de activitatea ANRE, nu doar a conducerii. Din ce am vorbit cu domnul Havrileţ (Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE – n. r.), sunt unele probleme şi de legislaţie care nu le permit unele lucruri", a spus Petcu. 

El a precizat că această comisie va analiza toată legislaţia secundată emisă de ANRE, pentru a verifica dacă aceasta este adaptată la cerinţele europene. 

"Dacă ar fi să ne uităm la acţiunile pe care ANRE le-a luat sau nu le-a luat în ultima perioadă, poate este o problemă nu neapărat de o decizie a conducerii ANRE, ci poate este vorba de blocaje în punerea în aplicare sau există anumite lacune şi ar trebui să rezolvăm asta. De-asta sunt şi ei (ANRE – n.r.) parteneri în această comisie", a mai arătat Petcu. 

Întrebat dacă se ia în calcul transferul ANRE din nou în subordinea Guvernului, ministrul a răspuns: "Nu cred, poate unele părţi, poate partea de licitaţie, poate partea de control. Va fi o analiză, va fi o reorganizare a ANRE. ANRE are rol de reglementare, control şi supraveghere, am putea noi să preluăm unele din acest activităţi. Nu este o decizie foarte clară şi, repet, dincolo de decizia conducerii, poate e vorba de organizare". 

Petcu a precizat că reorganizarea reglementatorului se poate face prin modificarea legii de înfiinţare a ANRE. 

Potrivit Legii 160/2012, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional necesar funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor. 

Totodată, ministrul a fost întrebat dacă, în opinia sa, este oportună eliminarea articolului 23 din Legea energiei 123/2012, care prevede că toţi producătorii sunt obligaţi să vândă energia disponibilă pe bursă, transparent şi nediscriminatoriu. 

"Cred că este oportună la ora actuală (eliminarea articolului 23 din Legea 123/2012 – n.r.), având în vedere evoluţia pieţei din ultima perioadă. Noi avem câteva propuneri de mecanisme suplimentare şi cred că un lucru foarte important este cine elaborează, cine reglementează legislaţia secundată. Este foarte important. Fără o legislaţie secundară foarte clară şi predictibilă este foarte greu să ai mecanismele de reglare a pieţei", a precizat Petcu. 

El s-a referit la situaţia de pe bursa de energie, unde preţurile au crescut în acest an cu peste 50% faţă de anul trecut. 

"Vom căuta cele mai bune mecanisme pentru a sprijini consumatorii în general", a subliniat ministrul. 

Potrivit datelor prezentate de Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), media aritmetică a preţurilor pe primele opt luni din 2017 a crescut cu 64% faţă de anul trecut pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM, în condiţiile în care cantitatea tranzacţionată a fost doar cu 3% mai mare. 

AGERPRES