"La baza acestei directive (privind comparabilitatea comisioanelor n.r.) au stat trei puncte importante. Este vorba de informarea consumatorilor, schimbarea unui cont şi accesul la un cont de plăţi cu servicii de bază. În ceea ce priveşte informarea consumatorilor, în cadrul actului normativ s-a luat în discuţie obligativitatea Autorităţii de a crea site-ul cu compararea comisioanelor. Noi ne-am propus ca agendă să îl implementăm în prima parte a anului viitor. Pe acest site consumatorii vor putea compara comisioanele percepute de către prestatorii de servicii de plată la nivel naţional", a spus Bogdan Pandelică.

Acesta a precizat că site-ul oferă, de asemenea, informaţii cu privire la sediile prestatorilor de servicii de plată şi la localizarea bancomatelor acestora.

Bogdan Pandelică a afirmat că pe ordinea de zi a Plenului Parlamentului se află ordonanţa privind comparabilitatea comisioanelor.

"Anul trecut în luna septembrie a fost aprobată Ordonanţa de Guvern 52 privind contractele de credit cu ipotecă. Astăzi ea se află în dezbatere în Parlament. Urmează să meargă către Comisia juridică, cred că în această săptămână sau, dacă nu, săptămâna cealaltă. Aş aminti câteva puncte importante din acest proiect de act normativ care sunt de interes pentru întâlnirea de astăzi. Mă refer în primul rând aici la modificările aduse prin această ordonanţă în ceea ce priveşte creditele de consum, referitor la dobânzile penalizatoare ce pot fi aplicate la obligaţiile creditorilor în cazul în care consumatorii întâmpină dificultăţi. Aceste dobânzi penalizatoare aşa cum bine ştiţi sunt într-un procent fix, nu depăşesc 3 puncte procentuale, aplicate ratei dobânzii curente şi aplicat la principalul restant", a declarat Bogdan Pandelică.

Acesta a explicat că modificarea a fost făcută pentru că au existat o dobânzi penalizatoare excesive şi prezentate într-un mod neclar.