Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a anunțat că va derula, în luna ianuarie a anului viitor, 83 de programe de formare profesională destinate unui număr de 1.234 persoane care beneficiază, conform legislației în vigoare, de servicii de formare profesională gratuite.

În București, Brașov și Dâmboviţa se vor organiza cele mai multe cursuri de formare profesională

Potrivit unui comunicat remis de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum femeie de serviciu – 98 persoane; operator introducere validare şi prelucrare date – 94 persoane; competenţe cheie – comunicare în limba română – 84 persoane; instalator instalaţii tehnico – sanitare şi de gaze – 84 persoane; agent de securitate – 62 persoane; patiser – 60 persoane; coafor – 42 persoane; competenţe digitale de utilizare a tehnologiei informaţiei ca instrument de învăţare şi cunoaştere – 42 persoane; îngrijitor spaţii verzi – 42 persoane; lucrător în comerţ – 42 persoane.

Judeţele în care se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanţi, sunt Bucureşti (126 persoane), Braşov (98 persoane) şi Dâmboviţa (84 persoane),a mai arătat instituția.

Care este rata șomajului în România și UE?

În România, rata şomajului înregistrată la nivel naţional, la sfârşitul lunii octombrie, a ajuns la 2,96%, în urcare cu 0,08 puncte procentuale faţă de luna anterioară, potrivit datelor publicate anterior de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut acestui an, rata şomajului a crescut cu 0,20 puncte procentuale. Numărul total de şomeri la finele lunii octombrie 2022 a fost de 231.868 de persoane, mai mare cu 6.444 de persoane faţă de cel înregistrat la finele lunii anterioare.

La nivel european, aproximativ 12,953 milioane de persoane erau în şomaj în UE luna trecută, dintre care 10,872 milioane în ţările care fac parte din zona euro. Comparativ cu situaţia din luna octombrie a anului trecut, şomajul a scăzut cu 1,158 milioane de persoane în UE şi cu 1,053 milioane de persoane în zona euro. Statele membre cu cele mai reduse rate ale şomajului sunt Cehia (2,1%), Germania şi Polonia (ambele cu o rată a şomajului de 3%). La polul opus sunt Spania (12,5%) şi Grecia (11,6%), singurele state membre UE cu o rată a şomajului de două cifre.