"Până în data de 3 decembrie, în ultima decadă a lunii noiembrie, va fi o scădere evidentă a valorilor minime şi maxime. Dincolo de 23 noiembrie, temperaturile minime vor fi în medie negative. În ultima decadă a acestei luni, este foarte posibil să fie manifestări de iarnă în regiunile nordice, nord-vestice şi în zona de munte. Vremea foarte caldă pe care am avut-o până în acest moment a făcut ca pe alocuri precipitaţiile din zonele amintite să fie sub formă de ninsoare, dar fără depunere se strat de zăpadă. Spre sfârşitul lunii noiembrie, pentru scurt timp, se va depune strat de zăpadă în regiunile precizate", a explicat Georgescu.

Potrivit specialistului ANM, în lunile decembrie şi ianuarie, regimul termic al temperaturilor vor fi apropiate de mediile climatologice ale perioadei, la fel şi în ceea ce priveşte cantităţile de precipitaţii.

"Ce ne aşteaptă pentru perioada următoare? Pentru lunile decembrie şi ianuarie, putem vorbi de un regim mediu al temperaturilor cu un grad de realizare de 60%. Pe un asemenea produs nu pot fi anticipate fenomene meteo extreme, gen viscol, ger etc. Acest lucru este posibil doar cu 10 zile înainte. În decembrie, regimul termic va fi apropiat de mediile climatologice, cu maxime între 0 şi 9 grade. Minimele încep să devină preponderent negative. De regulă, în decembrie sunt precipitaţii mixte, iar acestea par a fi destul de apropiate de mediile climatologice pentru sud-est şi vest, iar pentru celelalte regiuni aşteptăm mai mute precipitaţii. În ianuarie, cantităţile de precipitaţii prognozate par a se încadra în limite climatologice normale, respectiv între 40-60 l/mp. În ianuarie, este foarte probabil ca precipitaţiile să fie în majoritate sub formă de ninsoare, dacă prognoza se va concretiza", a menţionat Florinela Georgescu.

Aceasta a adăugat că, în privinţa fenomenelor meteo extreme, în România va exista cel puţin un viscol în fiecare lună de iarnă.

"Este de aşteptat ca în ţara noastră să existe cel puţin un eveniment de viscol în decembrie şi cel puţin două în ianuarie şi februarie. Mesajul meteorologilor este că trebuie să ne aşteptăm la o iarnă cum este normal să fie în ţara noastră, cu fenomene extreme, respectiv ninsori abundente însoţite de ninsori şi urmate de perioade de ger", a spus directorul executiv al ANM.

Conform statisticii oficiale ANM, în decursul anului 2012 au fost emise 78 de avertizări, dintre care 22 au fost de Cod Portocaliu, număr foarte mare ţinând cont că, anul trecut, a fost emisă numai o singură avertizare de acest fel. De asemenea, în 2012, au fost emise 1.007 avertizări pentru fenomene meteo periculoase imediate (nowacsting, n.r.), valabile pentru interval de maximum şase ore.

România este pe locul 82 din 173 de ţări în privinţa producerii de fenomene meteo extreme, potrivit celui mai recent Raport întocmit de Naţiunilor Unite.

Administraţia Naţională de Meteorologie a organizat, joi, o conferinţă de presă în care a prezentat perspectiva meteorologica pentru intervalul noiembrie 2012 – ianuarie 2013.

Potrivit estimărilor sezoniere realizate de Centrul european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia şi publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) la începutul acestei luni, regimul termic mediu lunar se va situa în limite apropiate de normele climatologice în majoritatea regiunilor, în următoarele trei luni, exceptând sudul şi sud-estul ţării unde, local, sunt posibile temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei.
Sursa: Agerpres