Aproximativ 30.000 de angajati ai Volkswagen s-au adunat vineri la sediul companiei din Wolfsburg, pentru a sustine mentinerea “legii VW”, care ofera unele privilegii pentru Saxonia Inferioara si protejeaza constructorul auto impotriva unei preluari.

Adunarea a avut loc dupa ce comisarul pentru pietele interne si servicii al UE, Charlie McCreevy a declarat in cursul acestei saptamani ca va aduce Guvernul Federal German in fata Curtii Europene de Justitie pentru a renunta la “Legea VW”.

Simultan, la sediul central al celui mai mare constructor auto din Europa, membrii board-ului de conducere al Volkswagen au avut o sedinta in care au fost dezbatute aspectele acestei probleme.

Comisia Europeana (CE) si constructorul german de automobile de lux, Porsche, care detine 30,6% din actiunile VW, solicita abrogarea acestei legi. Porsche doreste sa preia pachetul majoritar de actiuni al Volkswagen, insa legea impiedica acest lucru, operatiunea fiind blocata de Saxonia Inferioara.

CE apreciaza ca prin aceasta lege, Germania incalca politica de libera trecere a capitalului intre statele membre ale Uniunii Europene. Legea Volkswagen impiedica o preluare a Volkswagen fara acordul a 80% din actionariat, in conditiile in care statul german controleaza prin comitatul Saxonia Inferioara, o participatie de 20,1%.

Sursa: DW