''Faţă de aceste crime care afectează conştiinţa umană, faţă de această birocraţie a ororii, faţă de această negare a valorilor umanităţii, este responsabilitatea noastră de a acţiona faţă de nepedepsirea acestor asasini'', a afirmat ministrul francez de externe, Laurent Fabius, într-o declaraţie transmisă agenţiei de presă.

După o semnalare de către Ministerul de Externe francez, Parchetul din Paris a deschis pe 15 septembrie o anchetă preliminară pentru ''crime de război'', a indicat o sursă apropiată dosarului, informaţia fiind confirmată de o sursă diplomatică.

Ancheta se bazează îndeosebi pe mărturia lui ''Cezar'', un fotograf al poliţiei militare siriene care a fugit din Siria în iulie 2013, luând cu el 55.000 de fotografii terifiante cu corpuri umane torturate.

''Raportul Cesar – mii de fotografii insuportabile, autentificate de către numeroşi experţi, care arată cadavre de oameni torturaţi, precum şi morţi din cauza foamei în închisorile regimului – dovedeşte cruzimea sistematică a regimului lui Bashar Al-Assad'', a declarat Fabius, aflat la New York pentru Adunarea Generală a ONU.

Şeful diplomaţiei franceze a făcut apel la ONU şi îndeosebi la Comisia de anchetă internaţională privind Siria ''să-şi continue investigaţiile cu o mai mare determinare''.

MAE francez i-a semnalat faptele procurorului Parisului. Anchetatorii Oficiului naţional de luptă împotriva crimelor contra umanităţii, genocidului şi crimelor de război (OCLCHGCG) au fost însărcinaţi să facă investigaţii.

Ei vor lucra pornind îndeosebi de la fotografiile strânse pe parcursul a doi ani de către bărbatul respectiv, care îşi spune ''Cesar''. Fost fotograf la ordinele regimului sirian, bărbatul a fugit din Siria în iulie 2013. El spune că a lucrat într-o unitate de documentare a poliţiei militare siriene.

Într-o conferinţă de presă la Paris în martie 2014, mai multe fotografii de o cruzime insuportabilă, provenind de pe un card de memorie adus de 'Cesar', au fost proiectate la Institutul lumii arabe.

Scris în engleză cu litere de culoarea sângelui şi intitulat '' Assad's secret massacres'' (Masacrele secrete ale lui Assad), fotoreportajul era destinat instanţelor internaţionale, inclusiv ONU, pentru a instrumenta un dosar privind responsabilitatea regimului în ce priveşte ''tortura în masă''.

În clişee pot fi văzuţi ochi smulşi, oameni cu leziuni pe spate sau pe abdomen, corpuri scheletice, precum şi o fotografie care arată circa o sută de cadavre zăcând într-un hangar în mijlocul unor saci de plastic în care urmau să fie puse şi îngropate.

Damascul a calificat raportul ca fiind unul ''politic''.

Anunţul privind deschiderea anchetei intervine într-un moment în care criza siriană se află în centrul Adunării Generale a ONU. AGERPRES