Frica de un nou război mondial este reală
Cetățenii din Regatul Unit, Franța, Germania, Italia, Spania și SUA consideră într-un procent semnificativ (41–55%) că izbucnirea unui al treilea război mondial în următorii 5–10 ani este un scenariu plauzibil.
Aproape jumătate dintre americani (45%) împărtășesc aceeași temere. În plus, între 68% și 77% dintre respondenți sunt de părere că un eventual conflict global ar implica utilizarea armelor nucleare.
O parte importantă dintre participanți (57–73%) consideră că pierderile umane ar fi mult mai mari decât în cel de-al Doilea Război Mondial, iar până la 44% (în SUA) cred că un astfel de conflict ar putea duce la moartea majorității populației globale, mai arată sondajul realizat de YouGov, potrivit The Guardian.
Rusia și terorismul, percepute ca amenințări majore
Întrebați despre sursa cea mai probabilă a unui nou război mondial, majoritatea respondenților au indicat Rusia și terorismul islamic. Totodată, o proporție semnificativă din Spania (58%), Germania (55%) și Franța (53%) consideră că tensiunile cu SUA reprezintă o amenințare moderată sau majoră la adresa păcii europene.
Cu toate acestea, 71% dintre americani și-au exprimat încrederea în propria armată, iar britanicii (89%) și italienii (66%) consideră că țările lor ar fi implicate într-un conflict de asemenea amploare.

Al Doilea Război Mondial, relevant pentru prezent
Sondajul relevă un acord larg asupra importanței predării istoriei celui de-al Doilea Război Mondial. Între 82% și 90% dintre respondenți susțin necesitatea educării tinerei generații despre acest conflict. De asemenea, între 72% și 87% consideră că evenimentele din anii ’30–’40 rămân relevante și astăzi.
Educația despre cel de-al Doilea Război Mondial variază de la o țară la alta: 77% dintre francezi afirmă că au fost învățați mult sau destul de mult la școală, față de 60% dintre germani, 48% dintre britanici și doar 34% dintre spanioli.
NATO, ONU și UE – stâlpii păcii după 1945
Între 31% (Spania) și 52% (SUA) dintre respondenți cred că atrocități similare celor comise de regimul nazist ar putea avea loc chiar în țara lor în timpul vieții lor. Mai mulți (44–59%) consideră posibilă apariția unor astfel de crime într-o altă țară din Europa de Vest sau chiar în SUA.
Întrebați cine a avut cel mai mare rol în înfrângerea Germaniei naziste, majoritățile au ales SUA (40–52%), urmate de URSS (17–28%). În Regatul Unit, 41% dintre cetățeni consideră că Marea Britanie a avut contribuția principală – o opinie puțin împărtășită de restul europenilor sau americani.
Germanii sunt împărțiți: 46% cred că Germania a gestionat bine propriul trecut, dar 47% afirmă că societatea germană este prea concentrată pe vinovăția istorică, ceea ce limitează acțiunile actuale.
Între 52% și 66% dintre respondenți consideră că NATO a jucat un rol crucial în menținerea păcii, iar între 44% și 60% afirmă că ONU a avut o contribuție „mare” sau „destul de mare” la prevenirea conflictelor. Uniunea Europeană este percepută ca un factor important de stabilitate de către 45% până la 56% dintre participanți.