„În 2012 vor fi gata 200 de kilometri de autostradă, inclusiv Autostrada Bucureşti – Ploieşti şi Autostrada Bucureşti – Constanţa, fără tronsonul Cernavodă – Medgidia, vor fi în lucru 263 kilometri de centuri ocolitoare şi vor fi reabilitaţi 1.800 km de drumuri naţionale. Vreau să anunţ că nu vom face rabat de la regulile impuse şi vom întări politica de control a modului în care se derulează programul de construcţie a autostrăzilor pentru că acestea sunt ale românilor şi nu poţi face presiuni pentru a trece peste lege în cazul acestor lucrări”, a precizat ministrul Transporturilor.
Boagiu a menţionat că MTI a contractat deja 1,3 miliarde de euro din fondurile europene pentru construcţia de autostrăzi şi reabilitarea drumurilor naţionale şi că speră ca în primul trimestru al acestui an să fie contractat încă un miliard de euro pentru lucrări pe calea ferată.
Premierul Emil Boc şi ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, au vizitat sâmbătă şantierul Autostrăzii Bucureşti – Ploieşti, lucrări programate a fi finalizate în luna aprilie. Şeful Executivului s-a interesat despre stadiul lucrărilor la primul tronson vizitat între km zero şi 19, care sunt realizate în proporţie de 90%. De asemenea, cei doi oficiali au vizitat şantierul lucrării de la Km 19 la Km 62, acolo unde lucrează pe trei tronsoane consorţiul format din companiile româneşti Spedition – UMB – Euroconstruct Trading – Pa&Co.
Iniţial, lucrările la această autostradă trebuiau să se finalizeze în 2009, însă au fost acordate termene succesive de amânare, termenul final fiind decembrie 2011, dar nici acesta nu a fost respectat. Trei din cei patru constructori implicaţi în acest proiect au primit deja penalităţi pentru nerespectarea termenului final, acesta fiind programat pentru luna aprilie 2012.
Autostrada Bucureşti – Ploieşti va avea 62 de kilometri, din care erau finalizaţi, la începutul lunii noiembrie 2011, 25 de kilometri, iar valoarea totală a lucrărilor se ridică la 450 de milioane de euro.
Citește și: MT pregătește o modificare a legislaţiei astfel încât să se respece programarea multianuală a lucrărilor de infrastructură
Sursa: Agerpres