Miercuri 29 iulie, cel mai important indice compozit al bursei de acţiuni din China, Shanghai Composite Index, a suferit un declin de 5% – după ce pe parcursul ultimelor 6 săptămâni pozitive consecutive câştigase aproape 23%. La cele mai mici cotaţii atinse miercuri, deprecierea notată s-a apropiat de 8%.

În 2009, însă după Peru, bursa de acţiuni din China rămâne cel mai bun performer într-un top al aprecierilor globale, avansul înregistrat fiind de aproape 90%. Valoarea indicelui s-a dublat faţă de cel mai recent minim multi-anual atins în toamna anului trecut.

În percepţia mea, piaţa de capital din China reprezintă cel mai important simbol al euforiei globale ancorate de speranţa unui reviriment economic puternic şi sustenabil. Iar avansul pieţei de capital din China este deja parabolic.

La acest moment, aşteptările generale estimează că bursa de acţiuni din China va avea o aterizare delicată, în cazul unei corecţii negative. Nu împărtăşesc o asemenea opinie. Politica monetară ultra-relaxată, febra IPO-urilor recente, încrederea euforică a investitorilor locali – toate acestea amintindu-mi de toamna anului 2007 – sunt deja indicative pentru un balon speculativ în căutarea acului.

Declinul observat miercuri la Shanghai şi Shenzhen nu a fost insoţit de deprecieri importante pe bursele de acţiuni aparţinând economiilor dezvoltate. Euforia globală, ca şi cea chineză, e încă suficient de puternică pentru a se auto-intretine pentru un timp – ceea ce va însemna creşteri suplimentare ale cotaţiilor pe bursele internaţionale de acţiuni şi de mărfuri şi o acutizare a presiunilor negative afectând yenul japonez şi dolarul american.

Istoria arată că în majoritatea situaţiilor o piaţă parabolică se corectează de asemenea parabolic. Daca simbolul se prabuseste, euforia globala este la randul ei vulnerabila unei corecţii puternice.

O analiză Tradeville SA

DETALII:
Citeşte mai multe analize pe www.tradeville.eu.