Cine s-a abtinut sa intre in SNP de la publicarea corelatiei SNP/pret petrol de acum doua saptamani nu a avut decat de castigat. Astazi o analiza tehnica a pretului petrolului (“crude”) pe termen mediu-lung este interesanta atat pentru cei care urmaresc pretul petrolului, cat si pentru traderi si investitori in SNP si RRC. Schimbam orizontul de timp din zilnic, in saptamanal.



Graficul prezinta pretul in subchartul 1 si indicatorul RSI(9) imediat sub el. Exista multe scenarii: China si India cauta noi surse, rezervele nu pot face fata extractiei, rafinarii putine, o iarna grea se anunta in SUA, speculatorii imping pretul in sus. Aceste elemente sustin ideea pretului spre 100 USD/baril. Sa vedem ce spun charturile. Privind numai pretul, evolutia lui ramane ascendenta (“bullish”), caracterizata prin top-uri si minime succesive cu valori mai inalte.



Trendul definit de secventa A-B-C este solid ca diamantul unui varf de foraj si se profileaza la 53-55 USD. Pentru a incepe sa cumparati optiuni tip “put”, petrolul trebuie sa atinga si sa violeze nivelele de 56 si 47 USD/baril. In special, pe ultimul. Pretul trebuie sa formeze un top sub cel actual si un low sub C. Atunci s-ar inregistra un “lower high” si un “lower low”, reprezentand o schimbare a trendului pe termen mediu/lung. In subchartul 2, lucrurile stau precar: in ultimul an s-a format o divergenta negativa intre pret si indicatorul RSI, si din cauza ca ea se evidentiaza la nivel de peste 70 pe chart-ul RSI, divergenta are o semnificatie si mai negativa (“bearish”).



Lucrurile merg bine, pana se vor strica. Orice stricaciune trebuie sa atinga nivele de sub 55 USD/baril pentru a incepe sa cumparam optiuni “put” si sa ne gandim la castiguri mari.



Sursa: https://ta.educofin.com