Pandemia COVID-19 a schimbat fiecare aspect al vieții noastre. Modul în care facem, cheltuim, investim, economisim și risipim banii se va schimba radical, pentru totdeauna, potrvit unei analize Buzzfeednews.

În timpul Marii Crize din 1929 , au șterse atât economiile oamenilor, cât și încrederea lor în bănci. Două generații de americani au susținut că trauma financiară le-a marcat restul vieții.

Pandemia din 2020 ne-a arătat că viața ni se poate schimba într-o clipă. Obiceiurile pe care le aveam privind cheltuielile și economiile s-au schimbat pe parcursul acestor lungi luni. Pentru cei cărora le mergea bine, ratele dobânzilor au crescut, în timp ce oamenii încercau să construiască plase de siguranță.

Vânzările de case s-au dus în jos, ca de altfel și bursa. Pentru cei cărora nu le mergea bine nici înainte, efectele economice au fost devastatoare.

Pe măsură ce gospodăriile din America au resetat modul în care lucrează, economisesc și cheltuiesc, au fost create alte obiceiuri, care vor părea de neînțeles de acum înainte.

Așa cum obiceiurile celor care au trăit Marea Criză păreau de neînțeles odată cu trecerea timpului, peste ani, nepoții noștri nu vor înțelege de ce nu am putut cumpăra destulă hârtie igienică.

„Economia nu este altceva decât o colecție de oameni traumatizați care trăiesc ceea ce se întâmplă când treci prin așa ceva”, a declarat Brad Klontz, psiholog financiar, pentru BuzzFeed News. Conturile bancare s-ar putea recupera, dar creierul niciodată

Conturile noastre bancare s-ar putea recupera, dar creierul nostru nu o va face niciodată. După ce ne-am obișnuit cu livrările Postmates sau Amazon, ar putea ca revenirea noastră în magazine să nu se mai întâmple, chiar dacă taxele de livrare nu sunt pe placul multora.

În schimb, avem motive să ne temem că vom avea locuri de muncă proaste pentru tot restul vieții noastre. Este posibil să nu mai lucrăm niciodată într-un birou, timp de cinci zile pe săptămână, sau deloc.

Există o lungă istorie a legăturii dintre bani și traume: în timpul Primului Război Mondial, Freud a comparat pacienții traumatizați emoțional cu soldații traumatizați de experiențele militare. El a numit asta o „vedere economică” a minții.

Cu alte cuvinte, când ne confruntăm cu ideile noastre despre bani, avem tentația de a le înlocui cu traume. Unii oameni au acumulat bani. Alții și-au băgat banii în investiții speculative, cum ar fi criptomonedele. Unii au stocat produse de dezinfectare pentru mâini și hărtie igienică.

Consumul de alcool pare să fi crescut în timpul restricțiilor. Unele obiceiuri de a cheltui au devenit rasiste: într-un sondaj de anul trecut, 18% dintre respondenți au spus că evită restaurantele chinezești.

GameStop, mesaj pentru titanii industriei financiare

Dacă ceva demonstrează cel mai bine aceste noi obiceiuri, este fenomenul GameStop. Pariurile pe scăderea valorii acțiunilor retailerului de jocuri video au provocat pierderi de peste 12 miliarde de dolari pentru fondurile de hedging.

Pierderile au fost provocate de investitorii mici, care au cumpărat în masă acţiuni GameStop, determinând creşterea lor cu o 1600% şi obligând fondurile de hedging să le răscumpere pentru a acoperi pierderile.

Este doar un exemplu al fenomenului în care micii investitorii cumpără acțiuni și active împotriva cărora marile fonduri de pe Wall Street pariază, provocând pierderi uriașe marilor investitori.

O grămadă de investitori mici care câștigă bani sună bine,dar asta îi îngrijorează pe experții financiari, care spun că oamenii învață astfel să ignore riscurile asociate investițiilor.

În parte, motivația este tribală: oamenii văd o turmă care se mișcă într-o direcție și vor să o urmeze. O altă motivație ar fi dorința de a da un mesaj titanilor industriei financiare care și-au făcut averi prin aruncarea în aer a economiei americane.

„2020 a provocat o nouă formă de traumă”

Felul în care oamenii au trăit traumele din epoca COVID a avut legătură și cu situația lor financiară. „2020 a provocat o nouă formă de traumă”, spune Lauren Anastasio, planificator financiar la compania de finanțe personale SoFi. Pentru unii oameni, a fost o povară cumplită.

„Aceștia au simțit acum că banii sunt totul și că nu pot avea încredere în instituțiile financiare sau în guvern”, a spus Anastasio.

Milioane de americani aflați la limita supraviețuirii au fost forțați în timpul pandemiei să lucreze în condiții nesigure, dezumanizante sau pur și simplu terifiante, pentru a avea sentimentul siguranței materiale.

Pandemia a mai arătat ceva: că pentru bogații care investesc prea puțin sau prea mult sau în acțiuni proaste nu contează ce va fi, viața merge mai departe. În schimb, în cazul săracilor, după ce au văzut că viața lor nu face doi bani, trauma pe care au resimțit-o ar putea să nu se vindece niciodată.