Pandemia este departe de a se termina. OMS: Mai avem de lucru

În cadrul unei reuniuni anuale a Organizației Mondiale a Sănătății, desfășurată online, directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că pandemia de coronavirus este departe de a se termina. El a mai spus că mai este mult de muncă până la final.

“Realitatea este ca mai avem mult de lucru pentru a pune capat pandemiei”, a spus el. “Suntem foarte incurajati de faptul ca decesele si cazurile de COVID-19 continua sa scada la nivel global, dar ar fi o eroare monumentala ca orice tara sa creada ca pericolul a trecut”, a apreciat directorul OMS.

Măsurile sunt în continuare imporante

Directorul OMS a reiterat importanța măsurilor de precauție adoptate la începutul pandemiei, făcând referire la distanțarea fizică, spălarea mâinilor, purtarea măștilor de protecție și asigurarea unei distribuiri corecte a vaccinurilor.

În același timp, Organizația Mondială a Sănătății a criticat faptul că țările bogate au cumpărat cantități mari de vaccin, în timp ce țările sărace nu au suficiente doze pentru angajații din domeniul sănătății și pentru cei care sunt expuși în fața virusului.

Pandemia se va încheia doar după ce 70% din populaţie va fi vaccinată

OMS a lansat vineri un avertisment prin care a transmis că epidemia nu se va încheia decât după vaccinarea a cel puţin 70% din populaţia mondială. Explicația vine de la directorul OMS Europa, care a solicitat în același timp accelerarea vaccinării şi vigilenţă în privinţa restricţiilor impuse, transmite AFP.

“Pandemia se va încheia atunci când vom atinge o acoperire vaccinală de minim 70%”, a spus Hans Kluge la Copenhaga, care a criticat vaccinarea “încă lentă”, inclusiv în Europa.

Astfel, conform statisticilor, în 53 de teritorii din Europa, arată cifrele OMS, doar 26% din populaţie a primit prima doză de vaccin.

Mai mult, în Uniunea Europeană, 36,6% au primit cel puţi o doză de vaccin, arată un bilanţ realizat de AFP, şi 16,9% sunt imunizaţi complet. De-a lungul continentului, contagiozitatea din ce în ce mai crescută a noilor variante este sursă de îngrijorare.

Sursă foto: Dreamstime