OMS a lansat vineri un avertisment prin care a transmis că epidemia nu se va încheia decât după vaccinarea a cel puţin 70% din populaţia mondială. Explicația vine de la directorul OMS Europa, care a solicitat în același timp accelerarea vaccinării şi vigilenţă în privinţa restricţiilor impuse, transmite AFP.

Avertismentul OMS

„Pandemia se va încheia atunci când vom atinge o acoperire vaccinală de minim 70%”, a spus Hans Kluge la Copenhaga, care a criticat vaccinarea „încă lentă”, inclusiv în Europa.

Câți oameni au primit prima doză

Astfel, conform statisticilor, în 53 de teritorii din Europa, arată cifrele OMS, doar 26% din populaţie a primit prima doză de vaccin.

Mai mult, în Uniunea Europeană, 36,6% au primit cel puţi o doză de vaccin, arată un bilanţ realizat de AFP, şi 16,9% sunt imunizaţi complet. De-a lungul continentului, contagiozitatea din ce în ce mai crescută a noilor variante este sursă de îngrijorare.

Noile tulpini fac în continuare ravagii

„Ştim de exemplu că varianta B.1617 (identificată mai întâi în India) este mai infecţioasă decât B.117 (identificată mai întâi în Marea Britanie), care deja era mai contagioasă faţă de precedenta”, a mai transmis medicul belgian.

Varianta numită indiană este prezentă în 27 din 53 de ţări din zonă, unde numărul de multe cazuri şi decese scade pentru a cincea săptămână consecutivă pentru a atinge cel mai scăzut nivel de la mijlocul lunii octombrie. Dacă vaccinurile funcţionează totuşi în prezent contra mutaţiilor coronavirusului, este nevoie de prudenţă.

Oamenii nu se mai protejează

Kluge s-a arătat îngrijorat „că oamenii coboară garda şi devin nerezonabili, şi cred că dacă au primit prima sau chiar a doua doză de vaccin pandemia s-a terminat”.

Numărul infecţiilor a scăzut pentru a patra săptămână consecutiv în lume, în special în Europa unde a avut un recul la mijlocul lui aprilie, potrivit datelor oficiale. Dacă sunt necesare în continuare mai multe vaccinuri, OMS cere de asemenea mai multă solidaritate între ţările din zona europeană.