Virusurile sunt mai îndepărtate de coronavirusul care provoacă Covid-19 și decât alte virusuri cunoscute, afirmă cercetătorii. Cu toate acestea, seamănă destul de mult în anumite zone ale genomului.

Noi dezvăluiri despre COVID

Este pentru prima dată când laboratorul din Wuhan – aflat în centrul teoriei conform căreia covid-19 care a provocat pandemia a scăpat chiar de-aici – publică detalii despre virusuri.

„Aceste rezultate au sugerat că coronavirusurile pe care le-am descoperit acum la lilieci ar putea fi vârful aisbergului”, a scris echipa în lucrarea de pe serverul bioRvix. De asemenea, oferă o nouă perspectivă asupra virusurilor stocate de institutul chinez.

Noi studii importante

Cele mai recente cercetări examinează opt virusuri descoperiți în timpul unei vizite din 2015, într-un oraș din provincia de sud-vest a Yunnan. Cercetătorii de la institutul Wuhan au colectat timp de 3 ani peste 1.000 de probe de la lilieci din și în jurul unei peșteri.

Studiile lor au început după ce mai mulți oameni care au vizitat peștera s-au îmbolnăvit. După ce testele au arătat că aceștia nu s-au îmbolnăvit din cauza unor viruși cunoscuți, s-a bănuit că de vină ar fi unul complet necunoscut. Așa că au început căutările virusurilor de la lilieci. Testele au arătat că nu era vorba de Covid-19.

Echipa a descoperit însă că nouă virusuri se află într-o categorie care include virusurile care cauzează sindromul respirator acut sever (SARS) și Covid-19, au declarat cercetătorii din Wuhan. Unul dintre ei, cunoscut sub numele de RaTG13, rămâne cea mai apropiată „rudă” a Sars-CoV-2, care provoacă Covid-19.

Ceilalți opt, asemănători unul cu celălalt, sunt cel puțin 77% identici pe întregul genom cu Sars-CoV-2. Niciunul nu a fost izolat în laborator, afirmă cercetătorii.

Dr. Li-Meng Yan, fost cercetător la Școala de Sănătate Publică din Hong Kong, a postat anul trecut o lucrare controversată, în care demonstra cum SARS-CoV-2 ar putea fi „creat în mod convenabil” într-un laborator, într-o perioadă de șase luni.

Wall Street Journal a citat recent un raport al serviciilor de informații americane, conform căruia trei cercetători de la institutul din Wuhan s-au îmbolnăvit și au avut nevoie de îngrijiri spitalicești cu o lună înainte de primele cazuri de Covid-19 confirmate de China.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe al Chinei, Zhao Lijian, a declarat că raportul este „total incompatibil cu faptele”.