Actualul preşedinte, Klaus Iohannis, are cele mai mari şanse de a câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie, însă jocurile nu sunt pe deplin făcute, crede consultantul Cozmin Guşă. El a analizat, la emisiunea “Jocuri de putere”, calităţile şi defectele candidaţilor şi modul în care rezultatul alegerilor ar putea fi influenţat de interacţiunile dintre candidaţi.

Despre candidatul PSD, premierul Viorica Dăncilă, Cozmin Guşă spune că este înfricoşată, pentru că ştie că nu va avea susţinerea bazei partidului. „Viorica Vasilica Dăncilă e înfricoşată, în primul rând,  pentru că ştie că nu poate mobiliza structura de partid, ştie că nu le poate da bani primarilor nervoși, cum e Robert Negoiţă, plus cei pe care-i dezamăgește, cum e Paul Stănescu. Sigur, ei poate o vor vota, dar nu vor mai mobiliza şi oamenii din organizaţii la vot. Frica Vioricăi Dăncilă este legată şi de faptul că nu va avea sprijul întregului partid. O altă sursă a fricii ei este că nu are expertiză politică reală, la o emisiune serioasă, cu specialişti, nu s-ar decurca, iar emisiunile comandate nu conving”, a spus consultantul politic.

Despre preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, Cozmin Guşă spune că: „Este disperat, pe de o parte pentru că nu are partid şi de aia joacă la „Ia-mă nene!”, crezând că-i impresionează pe cei din PSD și nostalgicii nu o votează pe Dăncilă, ci pe el. Mici șanse, cei care n-o voteză pe Viorica cel mai probabil nu vor veni la vot. O altă sursă a disperării lui Tăriceanu cred că este cea legată de dezvăluirile din activitatea lui politică, este cel mai vechi candidat, un om care a fost în multe guverne, a avut multe portofolii și au avut surpriza să vedem multe dosare, pe care, sigur, el le-a prezentat drept operă a statului paralel și a scăpat întotdeauna prin mecanismul parlamentar.(..) Asta poate explica și prezența lui permanentă la guvernare sau în Parlament, asta i-a asigurat imunitatea lui persoanlă. El are nevoie de majoritate la Senat pentru votul care nu a dat drumul ridicării imunității parlamentare.”

Candidatul USR-PLUS, Dan Barna, nu este simpatic, precum Florin Călinescu în urmă cu 20 de ani, şi dă impresia că este pilotat, crede Cozmin Guşă. „Dan Barna este neştiutor din 2 motive. Unu, este nou și nerodat în politică, fapt ce poate avea și valența pozitivă, cam cum a fost cazul actorului din Ucraina. Barna nu este însă cauţionat prin faptul că nu e simpatic, nu e ca Florin Călinescu în urmă cu 20 de ani. O altă problemă care-l face să pară neştiutor este că dă senzaţia că este pilotat. Cel mai rău lucru pentru un candidat la prezidențiale, care trebuie să-și inspire masa de partid și restul cetățenilor este să-i dea impresia că e ghidonat, că cineva îl ţine în braţe şi de aceea spune sau citeşte nişte lucruri care nu-i aparţin, cum a fost povestea cu „pastila albastră, pastilă roșie” de la Congres”, spune consultantul politic.

Cât despre Victor Ponta, Cozmin Guşă spune că preşedintele Pro România nu mai joacă rolul de lider de partid, ci cel de pansament la Dăncilă. „Victor Ponta m-am convins că nu mai joacă rolul de lider de partid, ci de pansament la Dăncilă, după ce înainte s-a oferit pansament la Tăriceanu. A jucat prost şi o spun în calitate de fost mentor al lui, a jucat prost marţi, nu s-a consultat cu colegii lui şi de aici iritarea lui Mihai Tudose, intra marţi pe la toate televiziunile să-i spun „Nu, Nu!”. Victor Ponta rămâne un politician valoros în continuare, însă acum a jucat foarte prost. […] Asta e păcăleala PSD; care crede că jucând acest rol de jolly-jocker, să fim de folos unuia sau altuia , noi neavând șanse să obținem președinția, hai că rămânem la guvernare până în 2020. Nu vor rămâne, vor fi alegeri parlamentare anticipate, posibil concomitent cu cele locale, pentru că le va conveni tuturor asta”, consideră Cozmin Guşă.

Consultantul politic crede că cele mai mari şanse de a ajunge în turul doi le au Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă, iar actualul premier va juca un rol mai important dacă va face o restructurare serioasă a Guvernului până atunci.