Astfel, site-ul stiripesurse.ro, deținut de omul de afaceri Iosif Buble, a raportat anul trecut o cifră de afaceri de un milion de euro, în creștere cu peste 50% față de cifra raportată în anul 2019. European Business Environment S.R.L., firma prin care este controlat site-ul știripesurse.ro, este deținută, conform datelor de pe confidas, de Iosif Buble în proporție de 100%. Profitul făcut de Buble în 2020 cu site-ul de știri a fost de aproximativ 850.000 de euro, aproape dublu față de anul precedent.

Un profit încă și mai mare a fost raportat de Editura Evenimentul și Capital, deținută de jurnalistul Dan Andronic în proporție de 95% și condusă de Virgil Munteanu. Conform cifrelor de la Confidas, compania care administrează, printre altele, site-urile evz.ro și capital.ro, a publicat o cifră de afaceri de peste 3 milioane de euro, în creștere cu 12% față de anul precedent. Profitul net realizat de compania care are cele două site-uri de știri a fost de peste un milion de euro.

Compania care a înregistrat o creștere explozivă a veniturilor este Room 12 Management S.R.L., cea care deține site-urile playtech.ro și impact.ro. Playtech, construit inițial ca un site de știri de IT, a fost ulterior îndreptat către zona de știri mondene, care au poziționat site-ul la vârful publicațiilor din SATI. Așadar, compania deținută de Vasile Camara a raportat pentru anul 202o cifră de afaceri de peste 8150.000 de euro, în creștere cu aproape 150% față de anul precedent. Profitul, de asemenea, a înregistrat o creștere explozivă. Compania care deține playtech.ro a anunțat un profit de peste 450.000 de euro, în creștere cu aproape 400% față de anul de dinainte.

De departe, cea mai mare cifră de afaceri făcută din presa online a fost raportată de companiile deținute de omul de afaceri Radu Budeanu. Acesta deține mai multe site-uri de știri, printre care gandul.ro, prosport.ro și cancan.ro, prin intermediul a două firme: Gandul Media Network S.R.L. și Titluri Quality S.R.L. Însumat, ambele firme au raportat la Finanțe o cifră de afaceri de peste 5 milioane de euro. În timp ce Gandul Media Network a înregistrat o creștere de 40% a cifrei de afaceri, Titluri Quality este o firmă nou înființată, anul 2020 fiind primul pentru care se raportează cifre financiare.

Conform datelor de la confidas, Gandul Media este deținută de Claudia Budeanu, soția lui Radu Budeanu, iar Titluri Quality este deținută chiar de el în proporție de 100%.

La peste 4 milioane de euro cifră de afaceri, Gandul Media a raportat un profit de aproape 300.000 de euro, în timp ce Titluri Quality a raportat un profit de aproape 500.000 de euro. În total, așadar, cele două firme de presă ale lui Radu Budeanu au făcut un profit de aproape 800.000 de euro în 2020.

Un caz particular în peisajul presei online din România este grupul care deține site-ul g4media, care este constituit din punct de vedere juridic ca o organizație non-profit. Pentru anul 2020, asociatia Group4 Media Freedom & Democracy a raportat la ministerul de Finanțe venituri totale de 1.110.182 de lei și un excedent de 188.264 de lei.

G4media.ro, site fondat de jurnaliștii Dan Tăpălagă și Cristian Pantazi, are plasate, în mai multe locuri de pe site, boxuri cu mesaje pentru donații din partea cititorilor. De remarcat că pe contul de Patreon al publicației apare că site-ul generează 202 de dolari pe lună de la 42 de donatori.

Ne îndreptăm atenția către o altă publicație „quality.” Este vorba despre NewsWeek, publicație deținută de jurnalistul Sabin Orcan prin interpuși. Mai precis, News International S.A. compania care controlează publicația newsweek.ro este deținută în proporție de 82% de către Daniela Jivan, însă în cadrul companiei mai are un pachet de 6% din acțiuni și Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor în guvernul Cioloș.

Newsweek a raportat afaceri pe peste 600.000 de euro pentru anul 2020, iar profitul net al publicației conduse de Sabin Orcan a fost de de aproximativ 33.000 de euro.

Un caz interesant în peisajul presei online din România este cel al HotNews. Compania care deține site-ul de știri a raportat o cifră de afaceri în creștere cu 28%, în timp ce profitul a crescut cu aproape 500% într-un singur an. Astfel, Media Bit Software S.R.L., compania care deținde hotnews.ro a raportat o cifră de afaceri de 1,3 milioane de euro și un profit de aproximativ 350.000 de euro. 

Patronii companiei care deține hotnews.ro sunt Manuela Preoteasa Țimbolschi, împreună cu soțul ei Ionel Mărgărit Preoteasa Țimbolschi, aceștia fiind acționari majoritari. Un pachet de acțiuni la Hotnews mai are și Răzvan Corneţeanu, fostul director general al Adevărul Holding.

Atunci când vorbim despre presă online nu putem să nu luăm în calcul un alt actor important și anume compania care deține dcnews.ro, site ce este controlat de celebrul analist politic Bogdan Chireac. Dcnews Media Group S.R.L. a raportat pentru anul 2020 o cifră de afaceri de aproape 650.000 de euro, iar jumătate din acești bani au fost profit, mai precis 360.000 de euro.

Bogdan Chireac mai deține o altă firmă de presă și anume Press Media Electronic S.R.L. care a raportat pentru anul trecut 1,4 milioane de euro cifră de afaceri și un profit de doar 8.000 de euro, conform cifrelor de la confidas.ro.

 

Fanatik Online S.R.L, compania care deține site-ul fanatik.ro este controlată de Horia Ivanovici. Site-ul, care inițial a fost cu profil sportiv, dar care mai apoi a fost îndreptat către zona de știri generale, a făcut anul trecut un profit de 233.000 de euro, în creștere cu aproape 140% față de anul precedent. Cifra de afaceri raportată de Ivanovici a fost de 1,1 milioane de euro.

Nu în ultimul rând, amintim și despre paginademedia.ro, site deținut de jurnalistul Petrișor Obae, care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 53.000 de euro, în scădere cu aproape 25% față de anul precedent.  Site-ul deținut de Petrișor Obae a realizat în 2020 o pierdere de peste 8.000 de euro. 

Precizăm că am scos din calcul site-urile televiziunilor de știri, acesta fiind motivul pentru care site-uri de știri importante precum digi24.ro sau stirileprotv.ro nu se regăsesc mai sus, ci într-o analiză ulterioară pe rezultatele obținute în 2020 de principalele televiziuni din România.