Aşteptările experţilor financiari privind perspectivele economiei României în următoarele şase luni au scăzut cu 4,5 puncte în luna octombrie, la 25,5 puncte, minimul din Europa Centrală şi de Est, potrivit unui studiu al institutului german ZEW.

Evaluarea situaţiei economice actuale din România este, de asemenea, cea mai precaută din regiune, după o scădere de 17,9 puncte, la -70,8 puncte în luna octombrie, se arată într-un comunicat al ZEW.

În pofida estimărilor pesimiste privind economia, specialiştii au apreciat pozitiv piaţa de capital românească. Aprecierile experţilor consultaţi de ZEW privind evoluţia indicelui BET al pieţei de capital româneşti au crescut cu 1,25 puncte, la 20 de puncte în octombrie, maximul din Europa Centrală şi de Est.

Analiştii au apreciat climatul economic din Europa Centrală şi de Est în următoarele şase luni cu 50,9 puncte, în creştere cu 12,1 puncte faţă de luna trecută, în timp ce percepţia situaţiei actuale a scăzut cu 9,3 puncte, la -56,6 puncte.

O majoritate clară de 54,7% din specialiştii incluşi în sondajul realizat de ZEW, în cooperare cu grupul financiar Erste, se aşteaptă la o recuperare economică în următoarele şase luni, doar 3,8% prognozând o evoluţie negativă.

Aşteptările privind economia zonei euro în următoarele şase luni au urcat cu 11,9 puncte, la 56,6 puncte. Aprecierile privind situaţia prezentă a economiei au scăzut în octombrie cu 6,5 puncte, la 43,4 puncte.

SURSA: Mediafax