Dobânda de politică monetară va fi menținută de BNR la 3,5% la următoarea ședință a Consiliului de Administrație pe probleme de politică monetară, din data de 6 mai, conform opiniilor exprimate de participanţii la sondajul amintit. Estimările analiştilor indică o dobândă de 3,5% atât pentru orizontul decembrie 2014, cât şi pentru decembrie 2015. Estimările pentru decembrie 2015 variază între un minim de 3% şi un maxim de 4%.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi menţinute la 12% în luna mai. Ulterior, Banca Naţională a României ar putea decide reducerea lor la 10%, până la finalul anului 2014, şi la 8%, până la finalul anului 2015. Estimările pentru decembrie 2015 variază între un minim de 6% şi un maxim de 12%.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute la 18% în luna mai. Ulterior, Banca Naţională a României ar putea decide reducerea acestora la 16% până la finalul anului 2014 şi la 14% până la finalul anului 2015. Estimările pentru decembrie 2015 variază între un minim de 12% şi un maxim de 18%.

 Opiniile membrilor AAFBR care au participat la sondaj sunt exprimate în nume personal și nu reprezintă punctul de vedere oficial al instituţiilor la care persoanele respective lucrează sau cu care persoanele respective sunt asociate.

 

Dorina Cobîscan, Membru AAFBR, Analist Echipa Cercetare Macro şi Titluri cu Venit Fix din cadrul BCR, consideră că la baza deciziei BNR de a menține neschimbate atât dobânda de politică monetară, cât și rezervele minime obligatorii, la ședința de marțea viitoare, vor sta mai mulți factori: “intensificarea tensiunilor în Ucraina şi creşterea ratei inflaţiei în a doua partea a acestui an, ca urmare a introducerii accizei la combustibil începând cu luna aprilie şi a unui an agricol posibil”. Mai mult, Cobîscan estimează că “banca centrală ar putea să păstreze dobânda cheie nemodificată până la sfârşitul acestui an, dar nu excludem posibilitatea de a vedea o reducere a rezervelor minime obligatorii, în special pentru pasivele în lei”.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale aproximativ 60 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.