ANAF impune norme de sume uriașe inspectorilor săi

ANAF cere inspectorilor săi o normă în ceea ce privește sumele pe care aceștia trebuie să le încaseze de la firme. Se pare că acest fapt nu este un mit, așa cum s-a crezut până în acest moment.

Un document dat publicității arată că un inspector are o anumită normă de încasat în urma inspecțiilor fiscale în cadrul firmelor. Această sumă vine pe lângă norma numărului de controale de realizat în cadrul firmelor.

Ce se întâmplă atunci când un inspector ANAF nu a stabilit firmelor sumele suplimentare suficiente pentru a-și atinge planul? Acesta riscă să pice evaluarea șefilor și va primi o notă în acest sens.

Jurnaliștii Profit.ro au confirmat această practică ANAF cu surse din interiorul agenției. Potrivit acestora, anumiți inspectori pot avea norme, planuri sau indicatori diferiți de atins. Acestea variază în funcție de în funcţie de administraţie sau direcţie/serviciu.

Planificarea obiectivelor precum numărul de inspecții sau controale documentare este importantă, și aceste ținte sunt incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Cu toate acestea, impunerea unor sume pe care inspectorii trebuie să le stabilească suplimentar firmelor poate avea efecte nedorite. Această presiune asupra inspectorilor de a atinge obiectivele stabilite de superiori poate conduce la posibile abuzuri.

Iată cum arată un astfel de raport pentru activitatea inspectorilor ANAF:

raport anaf
SURSA FOTO: Profit.ro

Perspectiva Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală „Solidaritatea”

Acest document vine în contextul declarației din august 2023 a președintelui Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală „Solidaritatea”.

Potrivit acestuia, colectarea taxelor în raport cu PIB-ul a scăzut la 26%, în comparație cu 33% în trecut. Cu toate acestea, el consideră că angajații ANAF nu sunt responsabili de această scădere. Mai mult, el a criticat decizia de a reduce veniturile unor bugetari pentru a compensa deficitul. Aceasta reflectă o preocupare cu privire la impactul acestei decizii asupra angajaților din sectorul public.

„Unde eram la peste 25.000 – 28.000 de oameni, acum suntem 18.000. Sigur, ce este extrem de adevărat, media de vârstă în ANAF este peste 57 de ani. 75% din personalul ANAF este format din doamne. Dacă facem un calcul, dacă nu se modifică vârsta de personare, în şapte ani ajung la vârsta de pensie 75% din media personalului. Noi trebuie să ne gândim să facem o altfel de restructurare, nu să ne gândim să dăm oameni afară”, a spus Dorin Modure.

Despre gradul de colectare a taxelor de către ANAF, preşedintele sindicatului a spus că se aduc cu „10 sau 12 % mai mulţi bani decât anul trecut:

„Să nu uităm că salariile în sistemul bugetar nu au crescut în ultimul an, dacă anul trecut s-au putut plăti salariile dintr-un buget mult mai mic, cu 10%, anul acesta de ce trebuie să tăiem veniturile unor categorii de bugetari pentru a acoperi deficitul? Din câte ştiu, am ajuns că colectăm undeva la 26% din PIB, de la 33% din PIB.

Vă garantez că nu angajaţii ANAF sunt de vină că gradul de colectare a taxelor şi impozitelor din PIB a scăzut atât de drastic. Dacă acum am colecta 33% ca anii trecuţi, nu am avea absolut această problemă şi nici discuţii”, a arătat Dorin Modure.