Ministrul Finanțelor a declarat, zilele trecute, că ANAF a publicat lista cu persoanele fizice cu datorii de peste 1.500 de lei la stat în baza articolului 162 din Codul Fiscal.

„Publicarea acestor date s-a făcut în baza articolului 162 din Codul fiscal. Este un Cod fiscal intens dezbătut. ANAF nu a făcut decât să aplice prevederile Codului fiscal. În ceea ce privește datele eronate, am constatat două situații. Într-adevăr, sunt situații în care există ceva probleme la calitatea datelor, dar există și o altă situație în care noi am anunțat că vom publica datoriile existente la 1 mai 2016. Faptul că între momentul 1 mai și 15 mai, când au fost efectiv publicate, unii dintre datornici, unii dintre contribuabili au mai plătit, nu poate să se reflecte în datele publicate la 15 mai. (… ) Avem o perioadă de procesare", a spus Anca Dragu.

După publicarea „listei rușinii”, Autoritatea pentru Protecția Datelor s-a autosesizat și a verificat dacă Fiscul a respectat legea privind protecţia datelor personale atunci când a publicat lista datornicilor. Așadar, instituția a amendat astăzi ANAF cu 16.000 de lei, potrivit digi24.ro.

Lista ANAF cuprinde 187.000 de nume, fiecare persoană apărând cu nume, iniţiala tatălui, prenume şi localitatea de domiciliu.