În primele zece luni, Inspecţia Antifraudă a depistat circa 1 miliard euro sume suplimentare de impozitare

Preşedintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a anunțat miercuri, 9 noiembrie 2022, că în primele zece luni ale acestui an verificările făcute la marii contribuabili şi la contribuabilii mijlocii de către inspectorii antifraudă ai Fiscului au dus la depistarea de sume suplimentare de impozitat de un miliard de euro. Acesta a reamintit că, de când a preluat funcția de conducere a Fiscului, a cerut ca verificările inspectorilor fiscali să nu se mai axeze pe micii contribuabili şi să nu „închidă ochii” la marea evaziune fiscală.

„Noi, ca şi ANAF, sarcina noastră de colectare lună de lună este undeva în jur de şase miliarde de euro. (…) De fapt ANAF-ul, principala noastră activitate sunt controalele pe care le facem la marii contribuabili, la contribuabilii mijlocii şi vă pot spune că, pe primele zece luni de zile, am stabilit cu colegii de la inspecţia antifraudă aproape un miliard de euro sume suplimentare ca urmare a acestor controale pentru că acolo este, de fapt, marea evaziune fiscală”, a explicat, miercuri seară, Lucian Heiuș.

Președintele ANAF a spus, de altfel, că acţiunile de verificare a persoanelor fizice care deţin averi mari sunt „marginale”.

ANAF încă evită să controleze marile averi ale persoanelor fizice

Lucian Heiuş a admis însă că Fiscul „a cam evitat să intre” în zona marilor averi ale unor persoane fizice din România, precizând, totuși, că este nevoie de verificări acolo şi că persoanele fizice cu averi mari trebuie să plătească taxele aferente către stat.

„Este o zonă în care în România s-a cam evitat să se intre. Întotdeauna am mers şi am controlat persoanele juridice, am mers şi am verificat magazinele de la colţ, dar, cumva, cu timiditate s-a încercat să se intre pe acest control al persoanelor fizice şi vedem şi ştim toţi că există foarte multe persoane fizice cu acea avere cumva afişată, sfidătoare la adresa oamenilor şi care naşte foarte multe semne de întrebare.

Există în acelaşi timp şi foarte mulţi români care şi-au câştigat banii corect, şi-au plătit impozitele şi taxele, le plătesc în continuare şi care au tot respectul şi aprecierea noastră, dar noi trebuie să identificăm pe cei care nu înţeleg că trebuie să plătească impozitele datorate”, a recunoscut Lucian Heiuș.

„Facem un schimb de bune practici în acest domeniu. (…) Încercăm să învăţăm de la colegii noştri din SUA şi din Australia şi să devenim şi noi din ce în mai performanţi”, a adăugat el, referindu-se la misiunea de asistenţă tehnică finanţată de Fondul Monetar Internaţional în România legată de conformarea fiscală a persoanelor fizice cu averi mari.

Potrivit spuselor sale, numai în luna octombrie a acestui an, după verificările persoanelor fizice cu averi mari au fost depistate „sume suplimentare nedeclarate de 30,6 milioane de lei, iar impozitele calculate pentru aceste sume suplimentare sunt în jur de şase milioane de lei.”

În ultimele șase luni, Lucian Heiuș a emis două ordine de preşedinte ANAF care reglementează domeniul de activitate legat de impozitarea marilor averi. El a subliniat că, în prezent, sunt în derulate 380 de acţiuni de verificare ale persoanelor fizice. Acesta a dat drept exemplu o persoană fizică din Bihor care, luna trecută, a fost verificată şi avea o diferenţă de 12 milioane de lei între venitul declarat şi venitul estimat de către inspectorii Fiscului.

Potrivit spuselor sale, pot fi controlate persoanele fizice care fac achiziţii de mare valoare, depuneri bancare de mare valoare sau care creditează firme cu sume mari de bani, iar de acolo pornesc controalele. Verificările se fac în situaţiile în care sunt diferenţe mai mari de 50.000 de lei între sumele declarate şi cele care se constată că sunt deţinute de către respectivele persoane.

„Dacă avem indicii clare că sumele respective de bani sunt ca urmare a unor infracţiuni, putem să facem o plângere penală. (…) Dacă există elemente că sunt, totdeauna anunţăm şi facem o sesizare către Parchete pentru a continua cercetările”, a afirmat Lucian Heiuș, în cadrul unui interviu acordat pentru Digi24.