Oficialul a declarat că SUA intenţionează să retragă forţele militare din Siria după ce etapele finale ale ultimei operaţiuni împotriva Statului Islamic se vor încheia, iar termenul pentru retragerea trupelor americane este aşteptat să fie între 60 şi 100 de zile. Decizia Casei Albe are loc după o convorbire telefonică vinerea trecută între preşedintele american Donald Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan. 

‘Tot ce a urmat este implementarea acordului la care s-a ajuns în timpul acestei convorbiri’, a mai spus oficialul american. ”Coaliţia a eliberat teritoriul controlat de ISIS (gruparea jihadistă Stat Islamic), dar campania contra ISIS nu s-a încheiat”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Dana White, într-un comunicat. ”Am început procesul de întoarcere acasă a trupelor SUA din Siria, în contextul tranziţiei către următoarea fază a campaniei. Din motive de securitate operaţională, nu vom oferi alte detalii. Vom continua să lucrăm cu partenerii şi aliaţii noştri pentru a înfrânge ISIS oriunde acţionează”, a adăugat White.  

Aproximativ 2.000 de militari americani sunt desfăşuraţi în prezent în nordul Siriei. 

Deşi Donald Trump şi-a exprimat în mod repetat dorinţa de a retrage militarii americani din această ţară aflată în război, mai mulţi membri ai administraţiei sale şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la această problemă delicată. 

Săptămâna trecută, reprezentantul SUA pentru coaliţia internaţională antijihadistă, Brett McGurk, a declarat că americanii ar trebui să mai rămână o vreme în Siria. AGERPRES