Aproximativ jumătate dintre persoanele chestionate, circa 48%, s-au declarat împotriva loviturilor aeriene americane împotriva Siriei, faţă de 29% care s-au arătat favorabili (23% fără opinie), potrivit sondajului realizat de Pew Research Center.
Opoziţia faţă de o intervenţie americană împotriva lui Bashar Al-Assad pare şi mai evidentă într-o altă anchetă realizată pentru postul de televiziune ABC şi cotidianul Washington Post: 36% susţin această eventualitate, faţă de 59% care se opun (5% fără opinie).
Chiar dacă ‘alte ţări, cum ar fi Marea Britanie sau Franţa’, ar lua parte la aceste operaţiuni, numai 46% dintre persoanele chestionate şi-au afirmat sprijinul pentru o intervenţie militară, faţă de 51% care se opun în continuare, conform sondajului ABC/Washington Post. În acest sondaj, chiar şi ideea de a îi înarma pe rebelii sirieni pare foarte impopulară: 70% se opun şi numai 27% o susţin.
Aproximativ trei sferturi dintre persoanele chestionate de Pew (74%) consideră că loviturile din Siria s-ar traduce prin represalii împotriva Statelor Unite şi aliaţilor acestora în regiune, 61% sunt de părere că asemenea acţiuni vor avea ca rezultat o implicare pe termen lung în această ţară. Numai o treime (33%) cred că loviturile vor descuraja efectiv pe viitor recurgerea la armele chimice.
Ancheta Pew Research Center a fost realizată în perioada 29 august-1 septembrie pe un eşantion format din 1000 de adulţi şi are o marjă de eroare de 3,7 puncte. Sondajul ABC/Washington Post, la care au răspuns, între 28 august şi 1 septembrie, 1012 persoane, are o marjă de eroare de 3,5 puncte.
Sursa: Agerpres