‘Americanii ne-au contactat joi pentru a ne spune că au un cadou pentru noi’, a povestit Rohani jurnaliştilor aflaţi la sosirea sa pe aeroportul din Teheran, potrivit agenţiei de presă Ilna.

Este vorba de o cupă persană din argint, datând din secolul al VII-lea î.Hr., în formă de grifon înaripat, o creatură legendară cu cap de vultur şi corp de leu, cu o valoare estimată la peste un milion de dolari.

‘L-au oferit ca un cadou special poporului iranian’, a explicat preşedintele Rohani.

Cupa, furată dintr-o peşteră din Iran, a fost confiscată de vameşii americani în 2003, atunci când un comerciant de artă încerca să o introducă în Statele Unite, a informat Departamentul de Stat american.

‘Ne exprimăm speranţa că acest gest va marca începutul repatrierii altor obiecte de artă’ persane, a declarat Mohammad Ali Najafi, un responsabil din cadrul unei organizaţii privind patrimoniul iranian care l-a însoţit pe Rohani la New York.

Această călătorie a fost marcată de o conversaţie telefonică istorică între Rohani şi omologul său de la Casa Albă, Barack Obama, prima la acest nivel între iranieni şi americani de la revoluţia islamică din 1979.
Sursa: Agerpres