Măsurile luate în urmă cu o săptămână pentru a restabiliza economiei Greciei şi pentru a împiedica răspândirea crizei în Italia şi Spania au liniştit apele preţ de numai câteva zile, pentru că cifrele arată că Italia se află în impas economic.
Ambrose Evans-Pritchard a publicat recent un articolul intitulat “America este uşor rănită, Europa riscă să moară”.
Printre ideile criticului se numără aceea că în timp ce dezastrul este pentru America numai un risc venit din exterior, pentru Europa acesta este aproape o certitudine. Potrivit acestuia, este deja evident că deciziile adoptate în cadrul ultimului summit al Uniunii Europene sunt insuficiente pentru soluţionarea crizei, ca dovadă fiind faptul că Italia şi Spania au revenit la stadiul dramatic în care se aflau înainte de summit, putând scăpa de sub control în orice clipă în lipsa unor măsuri urgente care să restabilizeze piaţa.
Aceste măsuri nu pot fi adoptate fără acceptul Băncii Centrale Europene, iar fondurile EFSF (European Financial Stability Facility) nu pot fi accesate în lipsa ratificării tuturor parlamentelor naţionale, lucru imposibil în condiţiile în care multe dintre acestea sunt închise pe timpul verii.
Sursa: Business Insider