Amenzi usturătoare din partea ANSVSA! 34.000 de lei în urma controalelor la adăposturile de câini. Ce nereguli s-au descoperit

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a trimis un comunicat de presă în care precizează că inspectorii Autorităţii au desfăşurat acţiuni de control care au vizat respectarea normelor de protecţie şi bunăstare a animalelor şi condiţiile de funcţionare a adăposturilor publice şi private pentru câini, existente pe raza a cinci judeţe, respectiv Ilfov, Buzău, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman şi a municipiului Bucureşti.

Au fost verificate 30 de adăposturi pentru câini înregistrate sanitar-veterinar, respectiv 16 adăposturi publice şi 14 adăposturi private. În cazul adăposturilor private, un număr de 11 sunt administrate de organizaţii neguvernamentale de protecţie a animalelor (ONG) şi un număr de 3 adăposturi de către societăţi comerciale.

“Neregulile constatate de reprezentanţii Autorităţii, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin dispunerea unor măsuri pentru remedierea deficienţelor, prin aplicarea a 7 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 34.000 de lei precum şi prin emiterea a 4 ordonanţe de suspendare a activităţii”, se menţionează în comunicat.

Registrele specifice pentru gestionarea câinilor nu au fost completate

Printre neconformităţile constatate s-au aflat: lipsa elementelor de afişaj, nefiind amplasate la intrare panouri vizibile privind datele de identificare, programul de funcţionare, neprezentarea, la momentul controalelor, a tuturor evidenţelor obligatorii la nivelul adăposturilor pentru câini, necompletarea la zi a evidenţelor obligatorii, respectiv a registrelor specifice pentru gestionarea câinilor.

Au mai fost depistate neconformităţi legate de lipsa evidenţelor complete, specifice instruirii personalului îngrijitor, lipsa elementelor de identificare a animalelor, corespondenţa parţială cu datele înregistrate în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân, precum şi neconformităţi privind asigurarea trasabilităţii animalelor cazate.

Pe lista de neconformităţi constatate se mai află deteriorarea pavimentelor în anumite spaţii de cazare la nivelul adăposturilor de câini, nerespectarea tuturor condiţiilor privind modalitatea de adaptare şi hrănire a animalelor şi condiţii de zooigienă necorespunzătoare.

Reprezentanţii ANSVSA susţin că seria acţiunilor de verificare în adăposturile pentru câini va continua pentru a fi asigurată respectarea normelor de protecţie şi bunăstare a animalelor.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea