Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, la nivelul întregii ţări, ample acţiuni de control. Acestea au vizat modul în care sunt respectate prevederile legale la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în magazine alimentare, hipermarketuri şi supermarketuri, pieţe agroalimentare, depozite şi pieţe en-gros.

ANPC a controlat 1.010 operatori economici

Cu ocazia controalelor, autoritatea a verificat 1.010 operatori economici. Au fost constatate nereguli la 978 dintre ei. Dintre cele peste 500 tone de fructe şi legume proaspete verificate, mai mult de 400 tone nu s-au încadrat în normele legale în vigoare.

Astfel, inspectorii au aplicat 848 amenzi contravenţionale în valoare de aproximativ 4 milioane lei pentru deficienţele constatate, conform unui comunicat al autorității.

Totodată, au fost date 418 avertismente şi au fost oprite definitiv şi retrase de la comercializare peste 7 tone de fructe şi legume.

Valoarea acestor produse improprii consumului uman era de circa 62.500 lei.

Inspectorii au oprit temporar de la comercializare peste 360 tone de fructe şi legume în valoare de aproximativ 1,7 milioane lei.

Comercializarea acestora este oprită până la remedierea neconformităţilor constatate.

Sebastian Hotca, preşedintele ANPC, a transmis un mesaj în urma controalelor. El le recomandă consumatorilor să fie foarte atenți atât la aspectul, cât şi la calitatea legumelor şi fructelor pe care le achiziţionează.

„Recomandăm consumatorilor să manifeste mare atenţie atât la aspectul, cât şi la calitatea legumelor şi fructelor pe care le achiziţionează, precum şi la informaţiile aflate pe etichetele acestora”, a declarat Sebastian Hotca.

Au fost constatate mai multe abateri

Potrivit comunicatului transmis de ANPC, au fost transmise mai multe abateri. Este vorba despre comercializarea de legume şi fructe depreciate calitativ, cu modificări organoleptice, cu pete sau mucegai, cu umiditate excesivă în interiorul ambalajului, picuri de condens, precum şi comercializarea unor legume şi fructe nesortate, astfel încât să corespundă nivelului de calitate indicat pe etichetă, fragmentate (care nu erau întregi şi sănătoase), deshidratate, cu urme de alterare.

Alte nereguli identificate au fost:

 • nerespectarea condiţiilor de depozitare a legumelor şi fructelor proaspete, prin depozitarea acestora direct pe paviment, în spaţii neigienizate, pline de praf şi urme de noroi, cu insecte;
 • nerespectarea cantităţii înscrise pe etichetă la legumele şi fructele preambalate, cantitatea rezultată prin cântărire fiind mai mică decât cea inscripţionată pe eticheta de produs.
anpc
ANPC / SURSA FOTO: Facebook, ANPC

Inspectorii au mai constatat comercializarea unor legume şi fructe preambalate cu ambalaje deteriorate

Inspectorii au constatat și comercializarea unor legume şi fructe preambalate cu ambalaje deteriorate, dar şi deficienţe de etichetare, lipsa informaţiilor sau marcarea incorectă şi/sau incompletă a elementelor de identificare şi caracterizare, neoferindu-se consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit, la 82% din cantitatea de legume şi fructe verificate.

Pe lista de nereguli ANPC menţionează următoarele:

 • lipsa totală a elementelor de identificare-caracterizare;
 • lipsa înscrierii ţării de origine sau informarea eronată cu privire la aceasta, pe eticheta de produs;
 • lipsa menţiunii privind categoria de calitate;
 • lipsa documentelor de provenienţă;
 • lipsa traducerii în limba română a informaţiilor de pe etichete.

Potrivit comunicatului, inspectorii au constatat și următoarele abateri:

 • comercializarea unor fructe care aveau menţionat pe ambalajul de transport că au coaja tratată cu imazalil, dar această informare lipsea de la raft;
 • abateri de informare privind regimul promoţiilor;
 • lipsa afişării preţului pe produs şi/sau a preţului pe unitatea de măsură pentru fructele şi legumele comercializate;
 • neafişarea în mod vizibil a preţurilor de vânzare ale produselor.