Amenzile aplicate în urma controalelor efectuate pe filiera cerealelor, în perioada 15 iunie – 15 iulie, pentru combaterea ilegalităţilor, au depăşit două milioane lei, a spus ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

“Au fost aplicate 2.412 amenzi, în valoare de 2,085 milioane lei, şi 95 de avertismente scrise, fiind confiscate 13 mijloace de transport şi retrase 10 autorizaţii de depozit”, a spus Dumitru.

De asemenea, au fost confiscate importante cantităţi de cereale găsite în trafic ilicit pe drumurile publice. “Este vorba despre 295 tone grâu, 87 tone porumb, 203 tone orz, 2,5 tone orzoaică şi 459 de rapiţă”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Oficialul MADR a precizat că în 20 de judeţe trebuie intensificată acţiunea de control pentru că nu a adus rezultatele scontate, în acest sens fiind solicitat ajutorul guvernului pentru întărirea controlului.

“Noi sperăm să descurajăm această practică de vânzare a cerealelor fără forme legale, recoltate din câmp şi prin care se sustrag de la plata taxelor, a TVA către stat şi care fac comerţ ilicit şi o concurenţă neloială fermierilor cinstiţi”, a subliniat Dumitru.

Acesta a menţionat că în zece judeţe au fost constatate 24 de infracţiuni în care au fost implicate 16 persoane, valoarea prejudiciului estimat în dosare penale fiind de 6,7 milioane lei. De asemenea, au fost indisponibilizate bunuri în valoare de 1,213 milioane lei în alte şase judeţe.

În perioada menţionată au fost efectuate 3.171 de controale şi au fost verificate 4.810 mijloace de transport. În acţiunea “Silozul” sunt implicate următoarele instituţii: MADR, poliţia, Garda Financiară şi CNADNR.