Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 21 – 25 septembrie 2015, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 371.659 euro, adică  1.635.302 de lei. Au fost depistate 123 persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 14 erau din judeţul Timiş şi 10 din judeţul Galaţi. 

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel naţional s-au aplicat amenzi în valoare de 1.277.802 lei din care 890.002 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 2 propuneri de cercetare penală, una în judeţul Galaţi şi una în judeţul Neamţ. Au fost sancţionaţi  358 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 357.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 61 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. 35 dintre acestea au fost înregistrate în Bucureşti. La nivel naţional au fost dispuse 2 opriri de echipamente în judeţul Prahova. Totodată în judeţul Bihor s-a  dispus sistarea activităţii unui angajator pentru a se evita accidentarea lucrătorilor.

”Ne însuşim prin cooperare la nivel european modele de bună practică aplicabile şi în România. În luna septembrie am participat la inspecţii comune, cu omologii din Marea Britanie pentru depistarea cazurilor de exploatare prin muncă ce implică cetăţeni români care muncesc în agricultură. Este vorba de români recrutaţi prin agenţii de mediere din România şi plasaţi la agenţii de recrutare britanice. Am verificat la ferme condiţiile de muncă, respectarea normelor de sănătate şi securitate la locul de muncă, respectarea prevederilor legale cu privire la salariul minim, am pus accent pe identificarea posibilelor victime ale traficului de persoane prin muncă.” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.