Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 28 septembrie – 02 octombrie 2015, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 343.363 de euro, adică  1.510.800 de lei. Au fost depistate 124 persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 21 erau din judeţul Bihor şi 13 din judeţul Braşov. 

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel naţional s-au aplicat amenzi în valoare de 1.242.300 de lei din care 800.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 5 propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi  358 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 268.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 48 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. 21 dintre acestea au fost înregistrate în Bucureşti.

”Vrem locuri de muncă sigure şi sănătoase pentru angajaţi după modelul iniţiat de Uniunea Europeană, prin a ţine sub control stresul şi riscurile psihosociale care apar în rândul lucrătorilor. Rezultatele noastre nu sunt cuantificate doar la nivel de amenzi şi măsuri dispuse, ci şi prin aderare la preocupările europene recente în domeniu. În prezenţa domnului Tim Tregenza, Network Manager al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în muncă am încheiat Campania europeană 2014 – 2015: Managementul stresului pentru locuri de muncă sănătoase. Inspecţia Muncii s-a implicat şi a urmărit sensibilizarea opiniei publice cu privire la stres şi riscuri psihosociale. Direct sau prin inspectoratele teritoriale de muncă a urmărit conştientizarea tuturor actorilor implicaţi în acest proces, de la lucrători până la angajatori şi parteneri sociali, asupra riscurilor pe care acest factor aparent nevăzut le presupune. Stresul sub control a fost nu doar slogan de campanie ci şi obiectiv urmărit de inspectorii de muncă. Au avut loc conferinţe regionale, chestionări şi verificări în domenii de activitate expuse acestui factor pentru a elabora o metodă naţională de evaluare a stresului profesional. Inspectoratele teritoriale de muncă din Cluj, Iaşi, Ilfov, Sibiu şi Timiş fac parte dintr-un proiect pilot care va reuni toate rezultatele din campaniile derulate la nivel european. Stresul la locul de muncă genrează afecţiuni psihice în Europa cu costuri anuale estimate la 240 de miliarde de euro, realitate care ne obligă să nu oprim nici un demers de ţinere sub control.” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.