Ne așteaptă un tsunami de cazuri! Avertisment dur venit direct de la OMS: Sunt amenințări

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a susținut o declarație de presă în cursul zilei de miercuri în care a precizat că este îngrijorat cu privire la varianta Omicron, subliniind, de asemenea, că este posibil să ne confruntăm cu un nou val de cazuri.

„Delta şi Omicrom sunt în prezent nişte ameninţări gemene care împing cazurile spre numere record, ajungându-se la creşteri ale numărului de pacienţi care necesită spitalizare şi numărului de decese”, spune acesta.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a adăugat că este îngrijorat din cauza tulpinii Omicron, despre care spune că este foarte transmisibilă.

”Sunt foarte îngrijorat că Omicron, care este foarte transmisibilă şi se răspândeşte în acelaşi timp cu Delta, va conduce la un tsunami de cazuri”, a declarat directorul OMS.

De asemenea, acesta a făcut din nou un apel pentru distribuirea echitabilă a vaccinurilor pentru ca dozele să ajungă și în țările sărace. Directorul OMS spune că națiunile sărace pot rămâne fără vaccinuri din cauza națiunilor mai bogate care pun accent pe vaccinarea cu cea de-a treia doză.

Tedros Adhanom Ghebreyesus este de părere că fiecare țară ar trebui să vaccineze 70% din populație până la jumătatea anului 2022 pentru a putea opri faza acută a pandemiei.

Un grad mare de vaccinare reduce perioada de carantinare. Adriana Pistol: Nu vă vaccinaţi doar pentru a intra la mall

Şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a îndemnat la vaccinare, în contextul viitorului val al pandemiei generat de tulpina Omicron.

„Dacă v-aţi vaccinat cu schema iniţială, faceţi-vă şi boosterul, pentru că este important în această conjunctură a tulpinii Omicron şi nu pentru călătorii sau pentru a intra la mall. Iar cei care nu sunteţi, vaccinaţi-vă, din nou în conjunctura tulpinii Omicron, nu neapărat pentru a intra la mall.

Vaccinarea este o măsură de prevenire a unei forme severe de îmbolnăvire care apare mult mai frecvent la persoanele vârstnice sau cu boli cronice, dar apare şi la tineri. Mulţi dintre noi poate avem o boală cronică şi nici măcar nu cunoaştem acest lucru. Vaccinaţi-vă ca să nu faceţi forme severe”, a spus Pistol.

Ea a explicat că celelalte state ale UE îşi pot permite reducerea perioadei carantinei şi mai mult de 10 zile pentru că au un grad mare de vaccinare a populaţiei.