Nerespectarea regulilor din Codul Rutier poate atrage și sancțiuni financiare semnificative. De aceea, este esențial ca fiecare șofer să fie informat despre limitele impuse de legislație. Deci, luam remorcă sau rulotă?

Permisul B – suficient doar pentru remorcă sau o rulotă compactă

Permisul auto categoria B permite tractarea unei remorci sau rulote, atât timp cât masa totală maximă autorizată (MTMA) a ansamblului nu depășește 3.500 kg. Asta înseamnă că, în cazul în care ai o rulotă mică sau o platformă auto ușoară, nu ai nevoie de nicio altă categorie suplimentară.

Spre exemplu, dacă ai o remorcă de până la 750 kg MTMA, iar autovehiculul tău nu depășește 2.750 kg, poți circula legal doar cu categoria B. Această variantă este potrivită pentru cei care transportă obiecte ușoare sau utilizează rulote compacte.

Termenul de rulotă este folosit pentru a descrie un vehicul cu două sau patru roți, remorcat la un autoturism și dotat cu elemente de confort proprii, potrivit unei mici camere de locuit. Denumirea își are originile în cuvântul fr. roulotte.

Când ai nevoie de permis categoria B96 sau BE

Dacă ansamblul rutier (mașină + rulotă sau platformă) are o masă între 3.500 și 4.250 kg, atunci ai nevoie de categoria B96. Aceasta se obține relativ ușor, printr-un examen practic, fără test teoretic. Este o opțiune utilă pentru șoferii care au nevoie de un plus de capacitate fără a trece printr-un proces complex de obținere a unui nou permis.

Pentru cazurile în care ansamblul depășește 4.250 kg, este obligatorie categoria BE. Aceasta implică un examen teoretic și unul practic, fiind destinată celor care tractează remorci grele sau platforme auto cu vehicule mari.

„Permisul de conducere se eliberează pentru […] categoria BE: ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depășește 750 kg, iar masa totală maximă autorizată a întregului ansamblu depășește 3.500 kg”, se precizează în Art 30, Pct. 1c, din HG 1391/2006.

Amenzi mari pentru tractare ilegală

Codul Rutier este clar: tractarea fără permisul corespunzător este contravenție și se sancționează cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni. Cu alte cuvinte, șoferii riscă să plătească peste 4.000 de lei dacă circulă cu o rulotă sau o platformă auto fără categoria necesară de permis.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] nerespectarea regulilor privind remorcarea vehiculelor”, stabilește Art. 102 (24) din Codul Rutier.