Diplomatul american a subliniat că oficialii SUA au condamnat ferm acţiunea Rusiei şi şi-a manifestat speranţa ca situaţia să se rezolve.

“Sper că situaţia se va rezolva curând, acest lucru implicând eliberarea marinarilor ucraineni, iar astfel de incidente să nu se întâmple pe viitor. Este foarte îngrijorător”, a declarat Hans Klemm.

Ambasadorul Hans Klemm a participat, vineri, la invitaţia Univesităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi, la conferinţa “Dezvoltare Internaţională şi Democratizare”, organizată de Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice.

La 25 noiembrie, trei nave militare ucrainene – două vedete blindate şi un remorcher – au fost interceptate cu forţa şi sechestrate de către gărzile de coastă rusă, iar echipajele lor – în total 24 de persoane, între care doi ofiţeri de contrainformaţii SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) – au fost capturaţi.

Incidentul s-a produs când navele ucrainene încercau să pătrundă în strâmtoarea Kerci, care face posibil accesul din Marea Neagră în Marea Azov. O navă de patrulare rusă a lovit remorcherul, iar gărzile de coastă au deschis apoi focul asupra navelor ucrainene, rănind trei marinari, menționează și stirileprotv.ro.

De la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014, Rusia consideră strâmtoarea Kerci ca făcând parte din teritoriul său.

Toţi cei 24 de marinari ucraineni au fost puşi sub acuzare şi plasaţi în arest preventiv pentru două luni, riscând până la şase ani de închisoare pentru presupusa încălcare a frontierei ruse.