"Dragi compatrioţi, deja aţi votat în număr mare în România! Vă aşteptăm să fiţi şi mai mulţi, până la ora 19,00, în Bucureşti, Cluj şi Iaşi", afirmă diplomatul, într-un mesaj publicat pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Franţei la Bucureşti. 

Mesajul este însoţit de câteva fotografii cu urne de votare amenajate în interiorul ambasadei din Capitală şi cu persoane ce aşteptă în curtea reşedinţei Franţei la Bucureşti să îşi exprime votul. 

Cetăţenii francezi din România îşi pot alege preşedintele, duminică, în Bucureşti, Cluj-Napoca sau Iaşi, oraşe în care au fost amenajate secţii de votare ce sunt deschise până la ora 19,00. Secţiile de votare sunt amenajate la Ambasada Franţei din Capitală, la Institutul Francez din Cluj-Napoca şi la Institutul Francez din Iaşi. 

Emmanuel Macron şi Marine Le Pen sunt cei doi candidaţi care se vor înfrunta în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. 

Peste 1.300 de cetăţeni francezi au votat în România şi Republica Moldova – în circumscripţia consulară a Ambasadei Franţei la Bucureşti – în primul tur al Prezidenţialelor Franţei, ce a avut loc pe 23 aprilie. 

Rezultatele provizorii ale primului tur au fost publicate o zi mai târziu, pe site-ul misiunii diplomatice de la Bucureşti. 

Potrivit informaţiilor publicate online, numărul de alegători înscrişi, în primul tur, în circumscripţia consulară a Ambasadei Franţei la Bucureşti a fost de 2.551, numărul celor care au votat ridicându-se la 1.346 (o rată de participare de 52,76 %) iar totalul voturilor exprimate a fost de 1.331. 

Candidatul Emmanuel Macron a avut cele mai multe voturi în România şi Republica Moldova – 524 (39,37%), urmat de François Fillon, cu 428 de voturi (32,16%), Jean-Luc Mélenchon – 179 de voturi (13,45%), Marine Le Pen – 81 de voturi (6,09%), Benoît Hamon – 70 de voturi (5,26%) şi Nicolas Dupont-Aignan – 23 de voturi (1,73%). 

Cetăţenii francezi de pe teritoriul României şi Republicii Moldova au avut, în primul tur de scrutin, secţii de votare deschise în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Chişinău. 

Potrivit paginii oficiale de Facebook a Ambasadei Franţei la Bucureşti, prezenţa la vot din România şi Republica Moldova a fost, la finalul lui aprilie, cu 8 procente mai mare decât cea din 2012. Cetăţenii francezi din diaspora au la dispoziţie peste 800 de secţii de vot unde îşi pot exprima opţiunea la Prezidenţiale.  AGERPRES