Anca Vlad și-a descoperit pasiunea pentru economie încă din liceu. În acel moment, profesoara care-i preda economia a îndrumat-o să urmeze o facultate de specialitate, ceea ce a și făcut. A urmat cursurile Academiei de Studii Economice din București. În 1980, datorită rezultatelor obținute pe parcursul anilor și la examenul de diplomă, a primit o repartiție în București, la o companie din industria lemnului -actualul Silvarom. Experiența profesională dobândită în cei șapte ani, cât a lucrat în exportul de mobilă – domeniu în care a evoluat până la funcția de coordonator al activității de export -, avea să o ajute pe Anca Vlad în următorii pași din viața sa ulterioară de antreprenor.

„Un prim mentor în cariera mea a fost Andrei Menhardt, directorul de atunci al Silvarom”, își amintește, cu emoție, Anca Vlad. „În timpul liber și în concedii, lucram ca traducător la conferințe internaționale și apoi ca organizator de evenimente pentru Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR). Așa am cunoscut oameni de la multe companii internaționale de medicamente, chimia fiind specialitatea mea de traducător”, mai spune Anca Vlad. În 1987, s-a ivit oportunitatea de a lucra la CCIR, ca director de țară pentru o mare companie străină – SmithKline Beecham Pharmaceuticals, din Anglia. În luna mai 1990, își înființează prima firmă de marketing consulting din România, iar cu unul dintre primele contracte a dat lovitura în toată țara. Dacă vă mai amintiți reclama la pasta de dinți „Aquafresh în trei culori”, atunci trebuie să știți că sloganul îi aparține Ancăi Vlad.

Citiţi şi Povestea Gabrielei Firea, jurnalistul care a ajuns primar al Capitalei

Citiți și Povestea Laurei Codruţa Kovesi, femeia în care românii au cea mai mare încredere!

Un an mai târziu punebazele afacerii Fildas, o firmă la care a început cu doar 7 angajați. Astăzi, grupul Fildas-Catena a ajuns la peste 5.000 de salariați și o cifră de afaceri consolidată de 452 milioane de euro. Cum a reușit să construiască o afacere de top? Răspunsul vine chiar de la Anca Vlad: „Cel mai ai important capital al firmei este încrederea. De fapt, aceasta este și deviza noastră. Este o companie în care relația dintre furnizorii noștri, noi și clienții pe care îi avem se bazează în primul rând pe încredere. Avem un renume foarte bun atât în țară, cât și în străinătate.”

Anca Vlad este foarte prezentă în viața socială și culturală românească. În ceea ce privește susținerea unor proiecte, Anca Vlad apreciază efortul echipelor de la Salvați Copiii, Light into Europe, OvidiuRo, Hospice Casa Speranței și Fundația Renașterea.

Pasiunea Ancăi Vlad, încă din studenție, a fost și a rămas arta plastică. De 15 ani, Fundația Fildas Art organizează expoziții de pictură, sculptură, ceramică în București, în alte orașe din țară, în străinătate, sponsorizează artiști valoroși în realizarea unor proiecte, organizează anual Atelie­rul Internațional de Creație de la Eforie, tipărește albume și cataloage de artă și găzduiește lunar, la Galeria Senso, manifestări culturale de mare amploare.

Premii

2004 – a câștigat medalia de aur pentru „Excelență în Practica Afacerilor”, în cadrul celui de-al patrulea Forum Internațional pentru Excelență în Practica Afacerilor, organizat la Geneva;
2004 și 2005 – se află pe primul loc în Topul femeilor de succes, editat de revista Capital;
2005 – compania Fildas a fost nominalizată de către Europe Business
Assembly (EBA), Oxford – Anglia, pentru premiul „Cea mai bună companie din Europa”;
2005 – primește titlul de „Managerul Anului” din partea Institute of Directors – London;
2014 – a fost finalista EY Entrepreneur of The Year;
2015 – rețeaua de farmacii Catena este nominalizată și premiată în cadrul Galei Premiilor Capital la categoria „Cele mai puternice companii din mediul de business românesc”.

Citiţi şi Povestea Gabrielei Firea, jurnalistul care a ajuns primar al Capitalei

Citiți și Povestea Laurei Codruţa Kovesi, femeia în care românii au cea mai mare încredere!

Site-ul capital.ro vă prezintă în fiecare zi din luna martie portretul unei femei de succes din România, extras din ultima ediţie a Top Capital 50 Femei de Succes, publicat la finalul anului trecut.