Amazon.co.uk a generat anul trecut vânzări de mai bine de circa 4 miliarde de euro în Marea Britanie, dar nu a plătit impozit pe niciun fel de profit, informează The Guardian. Ancheta asupra operaţiunilor din Marea Britanie, unde una din patru cărţi este vândută de Amazon, se referă la o perioadă în care conducerea afacerii din Marea Britanie a fost transferată unei companii din Luxemburg, mai exact în 2006. Toate plăţile efectuate pentru cărţi, DVD-uri şi alte bunuri ajung direct în Luxemburg, afacerea din Marea Britanie fiind doar o "organizaţie de livrare".

Conform cifrelor din 2010, la biroul din Luxembrug Amazon a angajat doar 134 de persoane, dar cifra de afaceri generată a fost de 7,5 miliarde de euro. În acelaşi an, în Marea Britanie au fost angajaţi 2.265 de oameni şi s-a înregistrat o cifră de afaceri de doar 178 de milioane de euro. În acel an, vânzările în Marea Britanie au fost cuprinse între 2,8 şi 3,8 miliarde de euro.

În ultimii trei ani, Amazon a generat vânzări cuprinse între 9,2 şi 12,5 miliarde de euro în Marea Britanie, fără a plăti impozit pe profiturile din aceste vânzări, se arată în raportul autorităţii de reglementare a pieţei financiare din Statele Unite. Potrivit publicaţiei britanice The Guardian, profiturile impozabile ar fi fost de circa 320-440 de milioane de euro.

Cu toate acestea, în perioada 2003-2011, compania înregistrată în Marea Britanie a plătit impozite în valoare totală de 3,6 milioane euro, dintre care 2,3 milioane doar în 2011.

The Guardian i-a întrebat pe reprezentanţii Amazon de ce compania nu a plătit niciun impozit pe profit pentru cele circa 3,5 miliarde de euro pe care le ia din economie. Compania a refuzat să răspundă cu privire la problemele sale fiscale, dar a trimis un e-mail în care a scris: "Amazon serveşte zeci de milioane de clienţi şi vânzători în întreaga Europă şi trimite produse în toate cele 27 de ţări din UE. Avem un singur sediu european, la Luxemburg, cu sute de angajaţi care să gestioneze această operaţie complexă".

Fiscul Britanic (Her Majesty’s Revenue & Customs – HMRC) a refuzat să confirme ancheta asupra Amazon.co.uk, dar afacerile Amazon sunt deja investigate în Statele Unite, China, Germania, Franţa, Japonia şi Luxemburg.